Facebook niet voor beleggers Amerika

Amerikaanse beleggers mogen niet deelnemen aan de investering van zakenbank Goldman Sachs in de sociale netwerksite Facebook.

Volgens de Amerikaanse zakenbank heeft de enorme media-aandacht voor de investering van Goldman Sachs in Facebook er voor gezorgd dat de investering mogelijk niet voldoet aan de Amerikaanse wetgeving. Dat meldden verschillende internationale zakenkranten vandaag. Daarom worden Amerikaaanse beleggers uitgesloten van deelname aan het speciale investeringsfonds dat Goldman Sachs heeft opgericht.

De Amerikaanse bank Goldman Sachs investeerde onlangs zelf 450 miljoen dollar in Facebook. Daarmee waardeerde de grote zakenbank het internetbedrijf op 50 miljard dollar, circa 37,3 miljard euro. Met bijna 600 miljoen gebruikers is Facebook de populairste sociale netwerksite ter wereld.

Rijke klanten van Goldman Sachs hebben recent een aanbod ontvangen om via een fonds indirect te investeren in Facebook. De rijke cliënten mogen voor minimaal 2 miljoen dollar per persoon aandelen kopen. De zakenbank Goldman Sachs wil met de private verkoop van aandelen rond de 1,5 miljard dollar ophalen. Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal zijn er al voor 7 miljard dollar aan orders ontvangen door de bank. Maar door alle aandacht heeft de private plaatsing van de aandelen het karakter van een openbare plaatsing gekregen en is het de vraag of de verkoop van de aandelen voldoet aan de Amerikaanse regels voor een private plaatsing.

Facebook heeft sinds zijn oprichting in 2004 al meerdere kapitaalinjecties achter de rug, waarbij de ondernemingswaarde telkens flink werd opgekrikt. In 2006 stak de Amerikaanse investeringsmaatschappij Greylock Partners er ruim 25 miljoen dollar in; het bedrijf werd gewaardeerd op een half miljard dollar. In 2009 volgde het Russische Digital Sky Technologies (DST) met meerdere tranches, voor in totaal 450 miljoen dollar. In mei 2009 lag de waardering op 10 miljard dollar.