'Duvalier riskeert kans op aanklacht in Haïti'

De verdreven oud-president Jean-Claude ‘Baby Doc’ Duvalier loopt meer kans op vervolging nu hij deze week naar Haïti is teruggekeerd. Dat zei vandaag Rupert Colville, woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Op Haïtiaanse bodem zou Duvalier eerder in staat van beschuldiging kunnen worden gesteld, omdat de mensenrechtenschendingen en de verduistering tijdens zijn vijftienjarige bewind daar plaats hebben gehad, aldus Colville. De vraag is of de juridische infrastructuur van Haïti, beschadigd tijdens de aardbeving van vorig jaar, is toegerust op een dergelijke strafzaak.

Afgelopen zondag verscheen Duvalier onverwachts op het vliegveld van Port-au-Prince na een verblijf van 25 jaar in Frankrijk. Hij volgde zijn vader François ‘Papa Doc’ Duvalier in 1971 op negentienjarige leeftijd op als ‘president voor het leven’. Duvaliers Tontons Macoutes, gevreesde milities die zijn vernoemd naar een Haïtiaanse boeman, worden verantwoordelijk gehouden voor de marteling van en moord op duizenden Haïtianen. Na wekenlange protesten moest Duvalier in 1986 zijn geboorteland ontvluchten.

Internationale mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch en Amnesty International riepen gisteren op tot arrestatie van Duvalier. Premier Jean-Max Bellerive erkende gisteren de aantijgingen tegen Duvalier, maar achtte een snelle arrestatie onwaarschijnlijk. „Om iemand te arresteren moet je een juridische procedure volgen.” Als Haïtiaans staatsburger zou Duvalier vrij zijn om terug te keren.

Over zijn komst naar Haïti heeft Duvalier nog altijd geen verklaring gegeven. Hij zou een diplomatiek paspoort hebben gekregen van de huidige president René Préval – die enkele jaren geleden nog aandrong op vervolging als Duvalier in Haïti zou verschijnen. Duvalier zou een retourticket voor 20 januari hebben.

De terugkeer van Duvalier heeft speculaties gevoed over de mogelijke terugkeer van de in 2004 verdreven president Jean-Bertrand Aristide. Haïtiaanse radiostations meldden dat Aristide, die in tegenstelling tot Duvalier nog altijd een grote aanhang op Haïti heeft, via Panama of Cuba naar Haïti zou komen. Een woordvoerder van het Witte Huis in Washington sprak deze berichten tegen. (AP, AFP)