Duitsland ligt dwars bij uitbreiden noodfonds

De Europese Commissie vreest dat fonds over te weinig geld beschikt.

Duitsland is tegen het verhogen van de leencapaciteit van het noodfonds voor de euro. Op dit moment kan het fonds maximaal 440 miljard euro aanwenden voor het te hulp schieten van in nood verkerende eurolanden, maar de Europese Commissie vreest dat dit te weinig is om na een mogelijke redding van Portugal ook Spanje nog te kunnen helpen.

De Europese ministers van Financiën, die sinds gisteren bijeen zijn in Brussel, praten over een voorstel om de volledige 750 miljard euro die de eurolanden eerder hebben toegezegd beschikbaar te stellen. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble wil daar pas op zijn vroegst in maart een besluit over nemen. Sommige landen willen de omvang van het fonds zelfs verder vergroten tot boven de 750 miljard. Dat is voor de Duitsers een brug te ver.

De ministers moeten ook beslissen of het fonds voortaan ook gebruikt kan worden voor het opkopen van staatsobligaties. Op die manier zou het fonds eerder kunnen ingrijpen als een land in moeilijkheden komt. Nu kan het pas te hulp schieten als een land zo diep in de problemen zit dat er geen andere oplossing meer is dan een beroep op het noodfonds.

Vorige week slaagden Portugal en Spanje erin nieuwe staatsleningen uit te geven. Daarmee is de druk even van de ketel. Analisten verwachten desondanks nog altijd dat Portugal op korte termijn een beroep zal moeten doen op het noodfonds. (Reuters)