Dronken achter het stuur? Je foto op Facebook

De politie van Huntington Beach plaatst al foto's van gearresteerden in andere zaken op de eigen Facebookpagina

In Huntington Beach in de Amerikaanse staat Californië is een wel heel bijzonder plan ontstaan om rijden onder invloed tegen te gaan. Het stadje heeft te maken met een groot aantal dronken bestuurders. Een raadslid wil dat tegengaan door de arrestatiefoto’s van mensen die voor een tweede keer gepakt worden met drank achter het stuur op Facebook te publiceren. Bij een arrestatie wordt er namelijk van iedere gearresteerde een zogeheten mug shot gemaakt.

Devin Dwyer, het betreffende raadslid verklaarde aan persbureau AP dat als het aan de schandpaal nagelen via Facebook doden voorkomt, hij bereid is de maatregel te nemen. Zijn originele idee was om iedereen die gepakt werd voor rijden onder invloed op deze manier aan te pakken, maar dat heeft hij nu afgezwakt.

Het idee heeft direct de aandacht getrokken van privacy-advocaten.Ook de lokale politie is niet blij met het plan. Ze zijn bang dat het burgers zal afschrikken om via de Facebookpagina van de politie tips over onopgeloste misdaden te geven.

In het stadje van ongeveer 200.000 inwoners zijn veel problemen met dronken automobilisten. In 2009 waren er 1.687 aanhoudingen in verband met rijden onder invloed. Er vielen 195 doden en gewonden. Dwyer zegt dat hij veel steun heeft ontvangen voor het plan, bijvoorbeeld van een vrouw wiens drie kinderen omkwamen in een ongeluk waarin alcohol in het spel was. De zevenkoppige raad stemt vandaag nog over het voorstel.

    • Dirk-Jan Zom