Defensie kost veel in N-Korea

Noord-Korea geeft ongeveer een derde deel van zijn nationale inkomen uit aan zijn militaire apparaat. Dat is veel meer dan tot dusverre werd aangenomen.

Deze schatting werd vanmorgen gepresenteerd door een Zuid-Koreaanse denktank.

Volgens officiële Noord-Koreaanse gegevens gaf het land in 2009 het equivalent van 570 miljoen dollar (425 miljoen euro) uit aan defensie. Volgens een berekening van het Institute of Defense Analyses (KIDA), dat door de Zuid-Koreaanse overheid wordt bekostigd, is het werkelijke bedrag echter dertien tot vijftien keer hoger. Het KIDA houdt het bedrag op het equivalent van 8,77 miljard dollar. Omgerekend komt het Noord-Koreaanse bruto nationaal product uit op zo’n 25 miljard dollar.

Het beleid van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il is er steeds op gericht geweest de hoogste prioriteit te geven aan defensie, ook als dat ten koste van de rest van de economie ging. „Noord-Korea heeft zijn militaire uitgaven steeds verhoogd ondanks zijn extreme economische crisis in de jaren ’90 en de negatieve groei na het midden van het afgelopen decennium”, aldus het KIDA.

In een verder verleden was Noord-Korea rijker dan Zuid-Korea. Op het ogenblik ligt het nationaal inkomen van Zuid-Korea echter bijna veertig keer zo hoog. De Zuid-Koreaanse economie is nu de op drie na grootste van Azië. Noord-Korea hoort nu tot de armste landen van het continent.

Het Noord-Koreaanse bewind probeert zijn hoge militaire uitgaven vaak te billijken door te wijzen op de bedreiging die uit zou gaan van de Verenigde Staten. (Reuters)