China schenkt Britten twee panda's bij deal

Panda Tian Tian. Foto AP This is an undated image of the giant panda Tian Tian in the Wulong Panda Research Unit in Sichuan Province, made available by Edinburgh Zoo Scotland Monday Jan. 10, 2011. China is sending a pair of giant pandas to the Edinburgh Zoo in Scotland as the Asian nation's deputy leader visits the U.K. to boost relations. Vice Premier Li Keqiang, in London for trade talks with senior British officials, led the signing of the agreement Monday to send the animals to Edinburgh.(AP Photo/ Edinburgh Zoo, Ho) EDITORIAL USE ONLY AP

China en het Verenigd Koninkrijk sluiten deal over olie en Jaguars. De panda’s die China daarbij schenkt is een „symbool van vriendschap”.

Het Verenigd Koninkrijk heeft een lucratieve deal gesloten met China: de Aziatische grootmacht zal dit jaar 40.000 Jaguars afnemen en het Britse BP mag naar olie zoeken in de Zuid-Chinese Zee. De overeenkomst vertegenwoordigt een waarde van 5,3 miljard dollar (2,84 miljard euro). Toch zijn de Britse media meer geïnteresseerd in de twee reuzenpanda’s die China als cadeautje bij de deal heeft gedaan.

In september zullen Tian Tian en Yuangguang naar de Schotse dierentuin Edingburgh Zoo komen. „Panda’s zijn de nationale schatten van China”, aldus de Chinese Ambassadeur Liu Xiaoming. „Het is een symbool van vriendschap en zal onze mensen dichter bij elkaar brengen.”

Volgens The Independent heeft de Edingburgh Zoo al in 2006 bij China aangeklopt voor een panda. Maar vanwege de zeldzaamheid kregen zij geen gehoor. Daarbij geeft China alleen panda’s weg als er een groot politiek of economisch belang tegenover staat. De dierentuin is enthousiast, de directie verwacht een verdubbeling van het bezoekersaantal.

Panda-diplomatie voert terug tot de 7de eeuw, ten tijde van de Tang-dynastie. Keizerin Wu Zetian schonk toen een pandapaar aan haar Japanse ambtsgenoot. In 1950 werd de panda onderdeel van de standaarduitrusting van de Chinese diplomatie. Zo kreeg Nixon bij zijn bezoek aan de communistische leider Mao Zedong in 1972 ook een panda cadeau. (NRC)

Taiwan heeft in 2005 twee panda’s geweigerd. Lees meer op nrc.nl/economie