Bosnische politie pakt ‘genocidepleger’ Srebrenica op

Villagers look at human remains found in a mass grave in the village of Cerska, near eastern Bosnian town of Milici, on December 08, 2010. Bosnian forensic experts have started exhuming a mass grave believed to contain the remains of dozens of Muslims killed in the Srebrenica massacre in July 1995. AFP PHOTO STR Dorpelingen kijken naar een massagraf bij het Bosnische dorp Milici. In het graf liggen tientallen slachtoffers van de genocide van Srebrenica. Foto AFP

De Bosnische politie heeft een Bosnische Serviër opgepakt die van genocide wordt verdacht. De man zou hebben deelgenomen aan de massamoord in Srebrenica in 1995.

Volgens de Bosnische autoriteiten is de man, Bozidar Kuvelja (39), een voormalig politieofficier die Bosnische moslims doodschoot, nadat ze gevangen waren genomen na de val van Srebrenica.

“Hij wordt ervan verdacht genocide te hebben gepleegd. Wij verdenken hem ervan persoonlijk te hebben deelgenomen aan het doodschieten van tientallen Bosnische islamitische gevangenen.” - een statement van de Bosnische politie

In Srebrenica zijn tussen de 7.000 en 8.000 Bosnische moslims vermoord door Bosnische Serviërs. De door de Verenigde Naties als veilige enclave bestempelde stad werd beschermd door een Nederlands VN-bataljon. Onder bevel van Ratko Mladic vielen Bosnisch-Servische troepen de stad met tanks aan op 11 juli 1995.

    • Peter van der Ploeg