Apple’s dagen geteld? Mwoah

Apple CEO Steve Jobs poses with the new iPhone 4 during the Apple Worldwide Developers Conference in San Francisco, California in this June 7, 2010 file photo. Apple Inc's Steve Jobs said the board has granted him medical leave to concentrate on his health. During his leave of absence, Chief Operating Officer Tom Cook, will be responsible for day to day operations, the CEO said in a media statement January 17, 2011. REUTERS/Robert Galbraith/Files (UNITED STATES - Tags: BUSINESS HEALTH SCI TECH)
Apple CEO Steve Jobs poses with the new iPhone 4 during the Apple Worldwide Developers Conference in San Francisco, California in this June 7, 2010 file photo. Apple Inc's Steve Jobs said the board has granted him medical leave to concentrate on his health. During his leave of absence, Chief Operating Officer Tom Cook, will be responsible for day to day operations, the CEO said in a media statement January 17, 2011. REUTERS/Robert Galbraith/Files (UNITED STATES - Tags: BUSINESS HEALTH SCI TECH) Steve Jobs tijdens de presentatie van Apple's iPhone 4. (Foto Reuters / Robert Galbraith)

Lang (drie dagen) voor Steve Jobs bekendmaakte om gezondheidsredenen tijdelijk een stap terug te doen bij Apple, had “nerveus” Apple-aandeelhouder en auteur van het financiële blog SmartMoney James B. Stewart al voorzien dat de koers van het technologiebedrijf binnenkort zou gaan dalen. Of althans: de stijging zou afvlakken. Zijn analyse: welke werelden zijn er nog te winnen voor Apple? De concurrentie (Motorola) nadert met rasse schreden, concludeerde hij twee weken geleden op de techbeurs CES.

Stewart houdt vertrouwen in Apple. Hij heeft ook weinig belang bij het in de grond praten van het aandeel. Hij bezit enkele call-opties, die hij uiterlijk in januari 2012 moet verkopen, en hij hoopt daarop uiteraard winst te behalen. Of dat gaat lukken? Toch twijfels. Die iPad “is al ook niet flawless“, vindt hij. Het scherm spiegelt en raakt snel vol met vingerafdrukken, en “het kost me nog steeds moeite om emails te typen op het hypergevoelig touchscreen.”

Terug naar de echte beurswereld. In reactie op Jobs’ leave of absence sloot het aandeel op de beurs in Frankfurt een staggering (dixit Reuters) 6,6 procent lager. Met enige spanning wordt vandaag uitgekeken naar Wall Street, waar vanmiddag Nederlandse tijd de handel weer begint na een lang weekend. Aziatische handelaren wachtten vanochtend nog op een reactie van collega’s in New York. Toeleveranciers van Apple verloren al wel terrein door het nieuws over het ziekteverlof van Jobs.

    • Bart Hinke