Dit is een artikel uit het NRC-archief

Vluchtelingen

Amerikanen: de AIVD keek neer op NCTb

Zoetermeer : 4.3.2008 Officiele opening van de nieuwe huisvesting van de AIVD door koningin Beatrix. © foto Roel Rozenburg
Zoetermeer : 4.3.2008 Officiele opening van de nieuwe huisvesting van de AIVD door koningin Beatrix. © foto Roel Rozenburg Hoofdgebouw van de AIVD in Zoetermeer. (Foto NRC / Roel Rozenburg)

Tussen de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) bestonden in 2005 grote “spanningen”.
Dat meldde de Amerikaanse ambassade in Den Haag begin 2006 in een ambtsbericht aan Washington. “De AIVD”, schreef de ambassade op 21 februari 2006, “bekijkt de NCTb met scepsis.”

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) werd in 2004 in het leven geroepen om de terreurbestrijding te stroomlijnen. Maar volgens de Amerikanen vond de AIVD dat de nieuwe organisatie zich te veel met haar werk bemoeide, en contacten naar buiten monopoliseerde. De “spanningen” hierover zouden eind 2005 zijn “opgelopen”, zo schrijven de Amerikanen.

‘Dit is geen geheim’
Een woordvoerder van de NCTb zegt in een reactie niet verbaasd te zijn. “Het is geen geheim dat er tijdens de start van de NCTb wat spanningen zijn ontstaan. Dat is ook logisch.” Volgens de NCTb zijn de problemen naar voren gekomen in een evaluatierapport van de NCTb uit 2007. De AIVD onthoudt zich van commentaar.

De codeberichten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag, die in bezit zijn van NRC Handelsblad en RTL Nieuws, laten zien dat de VS zich intensief bemoeiden met de terreurbestrijding in Nederland. De Amerikanen voorzagen Nederlandse bestuurders – gevraagd en ongevraagd – van advies. De ‘vorderingen’ van Nederland werden tot in detail aan Washington teruggemeld.

‘Tsjaad onderdeel van deal met Frankrijk’
Uit ambtsberichten van de Amerikaanse ambassade blijkt ook dat het Nederlandse besluit in 2008 militairen naar Tsjaad te sturen onderdeel was van een deal met Frankrijk. Dit land zegde in ruil toe troepen naar de Afghaanse provincie Uruzgan te sturen, waar al een Nederlandse missie was.

De ambassadeur maakt gewag van “een expliciete overeenkomst” tussen premier Jan Peter Balkenende en president Nicolas Sarkozy. Nederland stuurde in de tweede helft van 2008 zestig mariniers naar het oosten van Tsjaad om te helpen bij het beschermen van vluchtelingen.

Lees vandaag in de digitale editie achtergrondverhalen bij dit nieuws. Meer over de cables die in handen zijn van NRC Handelsblad en RTL Nieuws vindt u hier.

Dit artikel is gebaseerd op de volgende cables:

8548 (6 juni 2003)

16928 (14 mei 2004)

53649 (21 februari 2006)

Lees op deze overzichtspagina berichten die we over de cables schrijven en de bijbehorende telegrammen.