Afgezette Loezjkov ongewenst in Letland

Joeri Loezjkov, de oud-burgemeester van Moskou die eind september werd afgezet, zit zo vol wrok dat hij liever niet meer in Rusland wil wonen. Sinds hij uit de gratie is, woont hij met zijn vrouw, de bouwmiljardair Jelena Batoerina, vooral in zijn paleis in Londen en op het Oostenrijkse platteland. Maar zoals iedere Rus kan hij maximaal drie maanden in een EU-land vertoeven en moet er dan weer drie maanden uit.

Om die hindernis te overwinnen vroeg hij eind 2010 een verblijfsvergunning aan voor Letland, een pril EU-lid. Met zo’n verblijfsvergunning kan hij in heel Europa wonen waar hij wil.

Om zijn serieuze bedoelingen te onderstrepen had Loezjkov ook nog eens 400.000 dollar (300.000 euro) van zijn geschatte privévermogen van 750 miljoen dollar (560 miljoen euro) overgemaakt naar een Letse bank, waarmee hij aantoonde in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien. Loezjkov heeft bovendien onroerend goed in Letland.

Toen de Letse televisie zijn aanvraag zondagavond bekendmaakte, kon Loezjkov niet achterblijven. Gisterochtend maakte hij zijn verhuisplannen dan ook bekend, al onderstreepte hij niet van plan te zijn te emigreren, zolang zijn geboorteland niet van hem afwilde.

Maar in de loop van de dag keerde het tij voor Loezjkov, toen de Letse minister van Binnenlandse Zaken bekendmaakte dat Loezjkov op een zwarte lijst stond „vanwege zijn negatieve houding ten opzichte van ons land.”

Joeri Loezjkov heeft zich in het verleden namelijk altijd zeer agressief uitgelaten over de politiek van Letland, vooral als die de in Letland wonende etnische Russen raakte. Op grond van dat verleden is de Letse droom nu ongewenst verklaard.