Advies: breng Joseph Kony om

Een Nederlandse topambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de VS geadviseerd de Afrikaanse rebellenleider Joseph Kony te laten vermoorden. Dat berichtte de NOS gisteren naar aanleiding van een WikiLeaks-document. Wepke Kingma, toen directeur Afrika op het ministerie van Buitenlandse Zaken, zou in juli 2008 hebben gesuggereerd dat de VS het beste een prijs op het hoofd van Kony konden zetten. Kony’s Verzetsleger van de Heer heeft de afgelopen 25 jaar in Oeganda, Congo en Soedan tienduizenden ontvoerde kinderen ingezet als kindsoldaat of seksslaaf.

Kony wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag beschuldigd van oorlogsmisdaden, maar weigert zichzelf aan te geven. Gisteren werd via WikiLeaks ook bekend dat de veiligheidssituatie in de Afghaanse provincie Uruzgan, vlak voor de start van de Nederlandse missie in 2006, veel ernstiger was dan tot nu toe bekend. Volgens de Amerikaanse ambassade in Kabul was de toestand zelfs „kritiek”. Bij aanvang van de missie, die 25 Nederlandse militairen het leven kostte, was niet bekend dat het om een ‘vechtmissie’ zou gaan. Ze was gericht op „stabilisatie” en „wederopbouw” onder de vlag van de NAVO-macht ISAF. (NRC)

Lees complete WikiLeaks-documenten via nrcnext.nl/links