5 redenen om uit te gaan

Darwin Chair van Stefan Stagmeister. Foto Johannes van Assem
Darwin Chair van Stefan Stagmeister. Foto Johannes van Assem

1 Filmavond

Impakt Event: Jean-Charles Hue

Utrecht: Impakt Hoofdkwartier, Lauwerecht 10. Tijd: 20.00u. Entree: 5 euro. www.impakt.nl

Impakt Event met een presentatie van de Franse filmmaker Jean-Charles Hue, ‘artist-in-residence’ bij Impakt. Er zal een fragment uit zijn film La BM du Seigneur (de BMW van God) worden vertoond (in première op het komende International Rotterdam Film Festival). Verder: de première van Tattoo Fights en enkele hoofdstukken uit zijn Mexicaanse film Carne Viva. De films van Hue onderzoeken het leven; zijn soms grove hoofdpersonen worden niet als zodanig neergezet, eerder gevoelig.

2 Fotografie

Julian Schnabel: Polaroids

Den Haag: Fotomuseum. T/m 27 mrt, geopend di-zo 12.00-18.00u. www.fotomuseumdenhaag.nl

Tussen 2002 en 2006 fotografeerde Julian Schnabel (1951) zijn directe omgeving met een oude handgemaakte polaroidcamera ter grootte van een koelkast. Veel foto’s zijn in zwart-wit of sepia waardoor een nostalgische, bijna romantische sfeer overheerst. Het meest indrukwekkend zijn de indringende zelfportretten en de portretten van zijn familie en vrienden, o.a. Mickey Rourke, Christopher Walken en Lou Reed.

3 theater/dans

La Vie C’est Drôle

Utrecht: Theater Kikker. T/m 21 jan 20.00u. Entree: 10-12 euro. Leeftijd: iedereen v.a. 12 jaar. www.theaterkikker.nl

In haar nieuwe variétéshow La Vie C’est Drôle gaat Theatergroep DOX op humoristische wijze in op de rariteit van perfectie en ideaalbeelden. Wat is normaal en wat niet? En wie bepaalt er eigenlijk wat normaal is? In Theater Kikker is er op woensdag, donderdag en vrijdag een extra randprogramma voor aanvang van de voorstelling: ‘Circus Bizarre’, met theatrale acts, muziek en een expositie van absurde objecten. Daarnaast reist met de voorstelling een interactieve installatie mee naar de theaters waarin bezoekers worden geconfronteerd met hun ‘perfecte’ gezicht. Tournee t/m 30 maart (www.theatergroepdox.nl).

4 tentoonstelling

Connecting the Past and the Future

Breda: Graphic Design Museum. T/m 29 mei, di-zo 10.00-17.00u. www.graphicdesignmuseum.com

‘Connecting the Past and the Future’ legt verbindingen tussen de geschiedenis en de toekomst van grafische beeldcultuur. Een van de topstukken is de Darwin Chair van de multidisciplinaire ontwerper Stefan Sagmeister. Deze stoel bestaat uit 200 papiervellen met elk een andere print. Als het bovenste vel is versleten of vies is, kan de gebruiker dit vel afscheuren of omslaan voor een volgend vel als zitvlak. Verder is er werk te zien van o.a. Albert Hahn, Wim Crouwel, Rem Koolhaas, John Maeda en Jonathan Puckey en bevat de tentoonstelling een speciale El HEMA pop-up store.

5 science café

CU 2day: Taalverloedering of taalverrijking?

Tilburg: Sociëteit Nieuwe Koninklijke Harmonie. Tijd: 20.00u. www.sciencecafetilburg.nl

Prof. dr. Hans Bennis (Meertens Instituut) en prof. dr. Anneke Neijt (Radboud Universiteit) zullen meer vertellen over de zin en onzin van taalverloedering. Gespreksleider is Ward Deckers en 'huiscabaretier' John Tuerlings is ook van de partij.