Zestig doden bij bomaanslag op rekruteringscentrum politie Irak

Update (10:30 uur, 19 januari): Het dodental is naar zestig omhoog bijgesteld. Dat meldt AP op basis van bronnen in het plaatselijke ziekenhuis.

Bij een zelfmoordaanslag op een politie-rekruteringscentrum in de Iraakse stad Tikrit zijn zeker 40 doden en honderd gewonden gevallen. Dat melden internationale persbureau’s op basis van plaatselijke functionarissen.

De aanslag lijkt te zijn gericht op burgers die zich wilden aanmelden als politieagent. “Wie anders dan Al-Qaeda, dat ons maar blijft afslachten, kan achter deze aanslag zitten?” aldus vice-gouverneur Ahmed Abdul-Jabbar van de provincie Salahuddin tegen Reuters.

Rekruteringscentra van de politie, waar zich vaak wanhopige werklozen aanmelden voor een baan als politieagent, zijn vaker doelwit van aanslagen. Bij een vergelijkbare aanslag op een politiebureau in Bagdad augustus vorig jaar vonden 61 mensen de dood. Nog eens 125 mensen raakten toen gewond in wat volgens persbureau AP de bloederigste aanslag van de zomer was.

Tikrit is de geboorteplaats van de in december 2006 geëxecuteerde dictator Saddam Hoessein en ligt 150 kilometer ten noorden van Bagdad.

    • Bart Hinke