1956: huisvrouw krijgt LSD in het kader van de wetenschap

Tegenwoordig weten we aardig wat LSD met je doet. Hoe anders was dat in 1956. In een opgeduikelde video testten wetenschappers de drug op een doodnormale huisvrouw.

De onderzoekers wilden weten of lyserginezuurdiëthylamide, LSD, kon helpen bij het bevechten van een alocholverslaving. De theorie was dat de hallucinerende drug een ‘spirituele ontwaking’ zou ontlokken. Maar eerst moest bekeken worden hoe doodnormale mensen reageerden op het spul.

De gedrogeerde dame in deze unieke beelden krijgt een tiende van een miligram LSD in een glas water voor de kiezen, maar het effect is groot. Ze ziet alle moleculen, er gaat ‘iets’ door haar heen, en ze lapt verder elke natuurkundige definitie aan haar laars.

De video is in zwart-wit, maar de vrouw ziet alles in kleur.

In de tweede helft bespreekt een filosoof, betrokken bij het onderzoek en zelf ook niet vies van een vluchtje langs de regenboog, de effecten van LSD. Daarna volgt nog een kleurige reclame voor een boek over moderne drugswetenschap, geschreven door de man die de beelden vond.

    • Peter van der Ploeg