Zeker 250 gezondheidsklachten na brand

Zeker 250 mensen hebben zich gemeld met gezondheidsklachten na de brand van 5 januari bij verpakkingsbedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Dat blijkt uit een voorlopige inventarisatie door de geneeskundige afdeling van de veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland Zuid.

De brand veroorzaakte geen directe slachtoffers. Maar hulpverleners en omwonenden klaagden daags na de brand wel over prikkende ogen, geïrriteerde luchtwegen en huidaandoeningen. Ongeveer 150 klachten, gemeld bij huisarts of GGD, kwamen van burgers. Ook meldden zich tot dusver 101 werknemers van ondernemingen die gevestigd zijn op hetzelfde bedrijventerrein als Chemie-Pack.

Het onderzoek naar gezondheidsklachten duurt zeker nog enkele weken, benadrukken woordvoerders van beide veiligheidsregio’s. Vragenlijsten bij huis- en arbo-artsen moeten de klachten in kaart brengen. Daarop staan vragen als: „Bent u in de eerste uren na de brand met stoffen, nevel, rook of een bepaalde geur in aanraking geweest? Indien ja, wat voor geur heeft u waargenomen?”

Medewerkers van bedrijven nabij Chemie-Pack kunnen vanaf vandaag voor vragen of medisch onderzoek ook terecht bij een speciaal gezondheidsteam op het bedrijventerrein.

In de melk van melkveebedrijven tot 10 kilometer ten noorden van Moerdijk zijn geen lood en dioxines aangetroffen, aldus de Nederlandse Zuivel Organisatie. Uit voorzorg wordt de melk nog steeds niet op de markt gebracht, in afwachting van een tweede serie metingen. De melk wordt apart opgehaald, verwerkt en opgeslagen.