Z-Soedan stemt voor afsplitsing

De inwoners van Zuid-Soedan hebben met een overweldigende meerderheid voor onafhankelijkheid gestemd. Volgens voorlopige uitslagen van het referendum over afsplitsing van Noord-Soedan heeft meer dan 97 procent voor gestemd. De opkomst ligt boven de 90 procent.

Ibrahim Ghandour, een hoge functionaris van de regeringspartij NCP in de noordelijke hoofdstad Khartoum, heeft in het weekend het verloop van het referendum „overwegend eerlijk” genoemd. Hij beloofde dat de NCP de uitslag zal respecteren.

De officiële uitslag in de drieduizend stembureaus in het moeilijk bereisbare Zuid-Soedan wordt pas eind deze maand verwacht. In de afgelegen grensgebieden tussen Noord- en Zuid-Soedan heeft mogelijk een hoger percentage voor eenheid gestemd. Hier wonen veel moslims met familiebanden in het noorden.

Waarnemers van de Europese Unie en het Amerikaanse Carter Center geven een positief oordeel over de gang naar de stembus en het tellen van de stemmen. „Dit referendum was beter georganiseerd dan de verkiezingen eerder dit jaar”, zei een Japanse waarnemer. Ibrahim Khalil, hoofd van de Soedanese Referendum Commissie, sprak over „een goed resultaat volgens internationale maatstaven”.

Het referendum in Zuid-Soedan is onderdeel van het vredesverdrag uit 2005 dat een einde maakte aan de lange burgeroorlog tussen Noord- en Zuid-Soedan. Als de uitslag officieel wordt bekrachtigd, zou het Zuiden 9 juli formeel onafhankelijk worden.