Wüst krijgt toch vrouwenmedaille

Ireen Wüst krijgt alsnog een zilveren medaille voor vrouwenschaatsers. Dat heeft ze na overleg met de internationale schaatsbond ISU en de nationale schaatsbond KNSB te horen gekregen. De schaatsster van TVM eindigde vorig weekend bij de EK allround in Collalbo op de tweede plaats achter Martina Sáblíková.

De medaille die haar werd uitgereikt was echter bestemd voor de nummer twee van het mannenklassement. De medaille droeg de inscriptie Men 2nd terwijl er Women 2nd had moeten staan.

Wüst ontdekte de fout pas toen ze na de huldiging terug was op haar hotelkamer in het Italiaanse bergdorpje. Aanvankelijk dacht ze dat ze per ongeluk de medaille had ontvangen die was bestemd voor landgenoot Jan Blokhuijsen. Hij was de zilveren medaillewinnaar bij de mannen. Blokhuijsen bleek echter ook in het bezit van een mannenmedaille.

De KNSB heeft zich tot de ISU gewend om de fout te herstellen. Wüst krijgt alsnog een medaille met de juiste inscriptie. Die moet nog wel worden vervaardigd. „ISU en KNSB gesproken en ze gaan aan de slag om een nieuwe medaille voor mij te maken!”, meldde ze op twitter.

Een woordvoerster van de ISU sprak volgens het persbureau GPD over „een beschamende fout”.