Woestijnbewoner wint bij auto's woestijnrally

Motorcoureur Frans Verhoeven sloot de Dakar Rally zaterdag met ambivalente gevoelens af. De Nederlander won de dertiende en laatste etappe, maar had zijn klassement verknald als gevolg van motorpech. Vorige week strandde hij in de woestijn met een kapot motorblok. De reparatie kostte hem meer dan twee uur. Een grote tegenvaller voor Verhoeven, die daarmee zijn toptienklassering verspeelde. Hij eindigde uiteindelijk als zestiende in het algemeen klassement met een achterstand van ruim zeven uur op de Spaanse winnaar Marc Coma. Verhoeven was met grote verwachtingen aan ‘Dakar’ begonnen. Na jaren voor KTM te hebben gereden, was hij blij met de nieuwe kans die BMW hem gaf. Zonder zijn mechanische tegenvaller was Verhoeven naar eigen zeggen in de topvijf geëindigd. Na afloop overheerste desondanks de tevredenheid, vooral omdat hij op de slotdag zijn kwaliteiten had kunnen demonstreren. Beste Nederlander werd Henk Knuiman op een KTM. Hij werd elfde. Bij de auto’s werd de woestijnrally voor het eerst gewonnen door de woestijnbewoner Nasser Al-Attiyah uit Qatar. Hij was de winnaar in het Volkswagenkamp. Het Duitse automerk was ongenaakbaar in ‘Dakar’, want met de Zuid-Afrikaan Giniel De Villiers (tweede) en de Spanjaard Carlos Sainz (derde) werd het podium volledig gedomineerd. De eindzege bij de vrachtwagens ging naar de Rus Vladimir Chagin met een Kamaz.