Verrassende liedjes

Polderman tuigt af, door Katinka Polderman. Gezien: 15/1 in de Schouwburg, Amstelveen. Tournee t/m 27/5. Inl. harrykies.nl****

Dit is een wereld waarin we geen calamiteiten meer dulden. Alles moet voorkomen worden – en dus wemelt het om ons heen van de preventie. Katinka Polderman maakt dat tot het thema van haar derde programma Polderman tuigt af.

Ze deelt calamiteitenhesjes uit, bespreekt de inhoud van haar denkvooruit-noodtrommeltje (een kurkentrekker „voor als de ramp voorbij is” en een stuk touw „voor als de ramp niet meer overgaat”) en zingt een honend liedje over de overvloed aan voorzorgsmaatregelen „want er mocht eens iemand doodgaan in dit land”.

Die liedjes zijn Poldermans sterkste kant, omdat er voortdurend iets verrassends in gebeurt. Ze blinken uit door gave formuleringen en onverwachte wendingen, waarbij haar lieflijke stemgeluid en haar sierlijke getokkel op de gitaar vaak een mooi contrast vormen met de stevige stellingen die ze poneert. Of met een Drs. P-achtig soort plezierdichterij, zoals in een nummer met een duizelingwekkende reeks dubbelrijmen over de vergeten groente boksbaard („de groente die door het hoofd van alle koks waart”).

In de praatjes tussen de liedjes door heeft haar ietwat lijzige huis-, tuin- en keukentoon geregeld een droogkomisch effect. Hooguit had ze haar ironische betoog over de preventiemaatschappij nog iets doortastender kunnen uitwerken. Maar ze maakt nog steeds nieuwsgierig naar wat er nog meer komt.

    • Henk van Gelder