Uitgelicht

Actrice Lily Tomlin redt de film The Beverly Hillbillies. RTL8, 20.30u. Actress Lily Tomlin meets with fans at the Multimedia Games Inc. stand in the Las Vegas Convention Center during the G2E Global Gaming Conference in Las Vegas, Nevada, U.S., on Wednesday, Nov. 18, 2009. The conference runs until Nov. 19. Photographer: Jacob Kepler/Bloomberg *** Local Caption *** Lily Tomlin
Actrice Lily Tomlin redt de film The Beverly Hillbillies. RTL8, 20.30u. Actress Lily Tomlin meets with fans at the Multimedia Games Inc. stand in the Las Vegas Convention Center during the G2E Global Gaming Conference in Las Vegas, Nevada, U.S., on Wednesday, Nov. 18, 2009. The conference runs until Nov. 19. Photographer: Jacob Kepler/Bloomberg *** Local Caption *** Lily Tomlin Bloomberg

Film

The Rock (Michael Bay, 1996, VS). High-budget-actiethriller ondermijnt zichzelf met droogkomische grollen. Medische-wapens-expert Nicolas Cage en het doorgewinterde ontsnappingstalent Sean Connery moeten doordringen tot het voormalige gevangeniseiland Alcatraz om enkele gifgasraketten uit te schakelen. SBS6, 20.30-23.15u.

The Beverly Hillbillies (Penelope Spheeris, 1993, VS). Langdradige, visieloze speelfilm naar tv-serie uit jaren zestig, over een plattelandsfamilie die plotseling steenrijk wordt en verhuist naar de sjiekste buurt van Los Angeles. Alleen Lily Tomlin is de moeite waard. RTL8, 20.30-22.20u.

La banquière (Francis Girod, 1980, Frankrijk). Grootscheepse verfilming van het leven van een joodse bankierster, die in de jaren dertig in de politiek ging, gebaseerd op het historische personage Marthe Hanau. Warrig scenario weet persoonlijke noch politiek-economische drijfveren van personages duidelijk te maken. Met o.a. Romy Schneider, Jean-Louis Trintignant en Claude Brasseur. TV5, 23.55-2.00u.

Falscher Bekenner (Christoph Hochhäusler, 2005, Duitsland/Denemarken). Adolescentendrama over verveeld buitenbeentje uit rijtjeshuismilieu. Hij schrijft lukraak anonieme brieven waarin hij verklaart schuldig te zijn aan uiteenlopende misdrijven. ZDF, 0.15-1.40u.

Actualiteiten

EénVandaag. Televisiezender Sky Travel riep jaren geleden vandaag, de derde maandag van januari, uit tot Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar. De goede voornemens zijn vervlogen, het decembersalaris is op, het salaris van januari is nog niet binnen, het wordt nauwelijks licht en de kerstgedachte is vervlogen. In een reportage wordt onderzocht wie dankbaar gebruikt maakt van dit begrip om er geld aan te verdienen. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. Verslag van de PvdA-manifestatie Een nieuw jaar, een ander Nederland gisteren in Amsterdam, reportage over Nederland als doorvoerhaven bij de levering van wapens aan conflictgebieden. Ook aandacht voor de theatervoorstelling Expats, een komedie over de generatie die opgroeide in de jaren ’80. Meer dan alle generaties voor hen weet zij wat er in de wereld aan de hand is, maar neemt daarvoor niet de verantwoordelijkheid. Presentatie Jan Tromp. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Uitspraak van de Rotterdamse rechtbank in de loverboy-zaak tegen 7 jongemannen die werden aangeklaagd wegens verkrachting en vrouwenhandel. Ned.2, 22.00-23.00u.

MaDiWoDoVrijdagshow. Latenightshow. Vernieuwd, maar nog wel met Paul de Leeuw. Filemon Wesselink levert zijn bijdragen voortaan vanaf locatie. Ned.3, 22.00-22.50u.

PowNews. Hervatting van het dagelijks live-programma waarin de kijker „het nieuws krijgt zoals hij of zij dit gewend is van GeenStijl. Maar dan wel in een traditionele nieuwssetting. Dus studio, desk, anchor, camera en autocue. Niets meer, niets minder”. Met presentatoren Dominique Weesie en Jojanneke van den Berg en verslaggever Rutger Castricum. Ned.3, 22.50-23.10u.

Pauw & Witteman. In aanloop naar de Provinciale Staten-verkiezingen doet Bart Chabot verslag van bijeenkomsten van politieke partijen. Gisteren bezocht hij de PvdA-manifestatie Een nieuw jaar, een ander Nederland en sprak daar met Marleen Barth, PvdA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer-verkiezingen. Ned.1, 23.00-23.55u.

Informatief

Radar. Consumentenprogramma onderzoekt welke supermarkt het beste volkorenbrood levert, hoeveel het werkelijk kost om rood te staan bij de bank en een manier om letsel door een airbag te voorkomen. Het veiligheidsmiddel veroorzaakt bij kleine ongelukken soms extra leed. Ned.1, 20.30-21.15u.

Panorama: Where’s dad? Een onderzoek naar de redenen waarom zo veel Britse mannen het contact met hun kinderen verliezen. In sommige delen van Engeland lijkt het erop dat vaders een bedreigde soort zijn. Gesprekken met een vader die de namen van al zijn kinderen niet meer weet en met Frank Field, de ‘tsaar’ van de Britse armoedebestrijding. BBC 1, 21.30-22.00u.

Baking made easy. Meesterkok en patissier Lorraine Pascale deelt haar geheimen, passie en kennis van zoet gebak en smakelijke recepten. Het thema is deze keer snel bakken. Ex-model Pascale laat onder meer zien hoe je snel en smakelijk canapés, worstebroodjes, brownies en ‘magere’ taarten kan bakken.BBC 2, 21.30-22.00u.

Dokument: De risicojongens. Eerste deel van tweeluik waarin Frans Bromet twee jonge Nederlandse ondernemers volgt die particuliere beleggers grote winsten beloven als ze hun geld stoppen in onroerend goed in Montenegro. Vincent en Wladimir denken dat er goed geld valt te verdienen in vastgoed en besluiten een luxe appartementencomplex te bouwen op de Montenegrijnse grond. De kredietcrisis gooit echter roet in het eten. Mogelijke investeerders worden kopschuw en zetten hun geld op een spaarrekening. Ned. 2, 23.00-0.10u.

Muziek

NTR Podium: Rachmaninov – Tweede pianoconcert. Concertregistratie van het Tweede Pianoconcert van Sergej Rachmaninov dat op 17 april j.l. werd uitgevoerd door pianist Denis Matsuev en het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Vasily Petrenko. De 34-jarige Russische Denis Matsuev is een van de beroemdste pianisten van deze tijd. Vooral met Rachmaninov heeft hij zichzelf bij toporkesten op de kaart gezet. Ned.2, 23.55-0.40u.

Radio

Componist van de week: Samuel Coleridge-Tayler (18751912). Als getalenteerd kind van een zwarte Afrikaanse arts en een blanke Engelse moeder weet Samuel Coleridge-Taylor (1875 - 1912) als componist en dirigent discriminatie te overwinnen. Hij wordt een boegbeeld van de zwarte intellectuelen en de muzikale belofte van het begin van de 20ste eeuw. Radio 4, 19.30-20.00u.