Toeristen in Chili vast door gasprotest

Mogelijk tweeduizend internationale toeristen zitten sinds eind vorige week vast in Zuid-Chili wegens wegblokkades en protesten tegen de gestegen gasprijzen. Een aantal toeristen zou van de demonstranten inmiddels een vrije doorgang hebben gekregen of zelf alternatief transport hebben gevonden.

Onder de toeristen in Puerto Natales, Punta Arenas en het natuurpark Torres del Paine in de regio Patagonië zaten aanvankelijk zeker 54 Nederlanders, volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Inmiddels zitten er nog 36 toeristen uit Nederland vast. De Nederlandse ambassade in Chili onderhoudt contact met de toeristen en de lokale autoriteiten. Een aantal EU-landen oefent druk uit op de regering om tot een oplossing te komen.

De protesten braken vorige week uit na de aankondiging dat de gasprijzen met 17 procent worden verhoogd. De prijzen van veel producten in de regio zijn al relatief hoog, vanwege de geïsoleerde ligging. Twee vrouwen kwamen om toen een vrachtwagen door een barricade heen brak. President Sebastián Piñera had beloofd dat de gasprijzen niet zouden stijgen, maar de voorraden staan onder druk. Chili importeert meer dan 90 procent van haar gas. (BBC, AP)