Soedan: meerderheid lijkt voor splitsing

Uit tellingen bij tien stembureaus blijkt dat 96 procent stemt voor onafhankelijkheid van Zuid-Soedan.

Een eerste en premature tussenstand van het referendum in Soedan wijst op een overweldigende keuze voor onafhankelijkheid van het zuiden. In Zuid-Soedan sloten zaterdag na een week de stembussen voor een referendum dat het Afrikaanse land zeer waarschijnlijk in tweeën splitst.

Uit tellingen bij tien stembureaus in de zuidelijke hoofdstad Juba blijkt dat bijna 96 procent stemt voor afscheiding van Noord-Soedan. Voor het behoud van Soedan als één land werd door 3 procent gestemd. De rest van de stemmen was ongeldig.

Afgelopen weekend werden door medewerkers van de stembureaus bijna 30.000 stemmen geteld. De resultaten werden gisteren vrijgegeven. Het reeds getelde deel is maar een klein deel van de ongeveer 3,2 miljoen ingeleverde stembiljetten. Vrijwel alle waarnemers zijn ervan overtuigd dat het zuiden heeft gestemd voor onafhankelijkheid. (AP)