Social Network grote winnaar bij Golden Globes

Producenten v.l.n.r. Kevin Spacey, Cean Chaffin, Dana Brunetti, Scott Rudin en Michael De Luca van 'The Social Network' poseren met hun Golden Globe Award voor beste film. Foto Reuters / Lucy Nicholson Producenten v.l.n.r. Kevin Spacey, Cean Chaffin, Dana Brunetti, Scott Rudin en Michael De Luca van 'The Social Network' poseren met hun Golden Globe Award voor beste film. Foto Reuters / Lucy Nicholson

Grote winnaars bij de uitreiking van de Golden Globes gisteravond (plaatselijke tijd) waren de Amerikaanse film The Social Network en musicalserie Glee. De film over de oprichting van Facebook sleepte de prijzen voor beste film (drama), regie, script en muziek in de wacht. Glee won Globes voor beste televisie-comedy en twee voor de beste bijrollen.

The Social Network is een verfilming van het boek The Accidental Billionaires van Ben Mezrich. Het script van Aaron Sorkin, bekend van onder meer de politieke televisie-serie The West Wing, beschrijft de opkomst van Facebook en schetst de psyche van oprichter Mark Zuckerberg, gespeeld door Jesse Eisenberg. Zuckerberg heeft geen medewerking verleend aan de film. David Fincher (Se7en, Zodiac) regisseerde, Trent Raznor (Nine Inch Nails) en Atticus Ross componeerden de soundtrack.

Andere winnaars waren The Kids Are All Right (beste comedy-film en beste actrice in dat genre). Colin Firth kreeg de Globe voor beste acteur (drama) voor zijn rol in The King’s Speech, over de stotterende Britse koning George VI. Natalie Portman won beste actrice voor haar rol in Black Swan.

De Golden Globes worden gezien als de op één na belangrijkste filmprijzen na de Oscars die eind februari uitgereikt worden door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. De Globes worden uitgereikt door de organisatie van filmjournalisten, de Hollywood Foreign Press Association. De Globes voor televisieseries moeten het in aanzien afleggen tegen de Emmy’s.

De presentatie was opnieuw in handen van de Britse komiek Ricky Gervais (The Office). Net als vorige jaar sneerde hij er lustig op los. De enige reden dat het matig ontvangen The Tourist genomineerd was, zou zijn dat de Hollywood Foreign Press Association Johnny Depp en Angelina Jolie graag over de vloer wilde hebben. Althans, Gervais wilde graag afrekenen met dat “idiote gerucht”, dat uiteraard helemaal niet de ronde deed.