Schandaaltjes bij Golden Globe

Dit jaar kregen de juryleden van de Golden Globes een privéoptreden van Cher. De film ‘Burlesque’, waarin zij speelt, werd verrassend genoeg genomineerd.

Brad Pitt en Angelina Jolie bij de Golden Globes. Foto Reuters Actress Angelina Jolie, nominee for best actress for her role in the film 'The Tourist', and partner, actor Brad Pitt, arrive at the 68th annual Golden Globes Awards in Beverly Hills, California January 16, 2011. REUTERS/Danny Moloshok (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT) (GOLDENGLOBES-ARRIVALS) REUTERS

Gelukkig was er spreekstalmeester Ricky Gervais nog om op het podium te zeggen wat iedereen stiekem dacht. Het gerucht gaat dat Johnny Depp en Angelina Jolie alleen voor de Golden Globes zijn genomineerd zodat ze zich hier vanavond zouden vertonen, zei Gervais. Om te vervolgen met: „Wat een onzin. Dat is niet de enige reden. Er is ook smeergeld betaald.”

Schandalen liggen altijd om de hoek bij de Golden Globes, het gala in het Beverly Hilton Hotel waarmee het Amerikaanse filmprijzenseizoen begint. Drie dagen geleden daagden de publicisten Michael Russell en Stephen Locascio de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), die de Golden Globes uitdeelt, voor de rechter. Tot vorig jaar waren ze in dienst van de HFPA. Nu stellen ze dat de juryleden vakanties, geld en cadeautjes incasseren in ruil voor nominaties. Een kansloze zaak van rancuneuze ex-werknemers, stelt de HFPA.

Maar wel goed getimed, want dit jaar was de pers al zeer verbaasd over de nominaties van musical Burlesque en slappe glamourthriller The Tourist. Beide van Sony, beide flops, beide neergesabeld door de filmkritiek. Die nominaties hadden toch zeker niet te maken met dat reisje naar Las Vegas dat filmstudio Sony voor HFPA-leden op touw zette? De juryleden verbleven in een luxe hotel en kregen een privéoptreden van Burlesque-ster Cher.

Over de Golden Globes beslissen 81 leden van de HFPA. De Amerikaanse pers is nooit zo gecharmeerd geweest van dit „kleine en nogal louche” (The New York Times) gezelschap van „Hollywoodparasieten” (New York Post). In de jaren veertig besloten buitenlandse celebrity-journalisten, om meer toegang tot de sterren te krijgen, jaarlijks ‘wereldprijzen’ uit te delen. Dat bleek een gouden greep.

De Golden Globes, uitgereikt vlak voordat de ruim zesduizend leden van The Academy hun stemmen voor de Oscars uitbrengen, wonnen snel aan invloed. De informele, met drank overgoten onder-ons-sfeer van de prijsuitreiking – waarbij genodigden niet in rijen, maar rond tafeltjes zitten – werkte als een magneet op sterren. En die trokken camera’s: na de Oscars en Emmy’s werd het Golden Globes-feest de derde prijzenshow van de Verenigde Staten. Vanaf 1951 werd er onderscheid gemaakt tussen drama en komedie/musical, zodat de HFPA dubbel zoveel films kon nomineren en dubbel zoveel sterren trekken.

Het is voor een buitenlander een voorrecht om toe te treden tot de besloten club van de HFPA, dat jaarlijks 6 miljoen dollar voor de tv-rechten krijgt. Men houdt de ledengroep graag select en men blijft zitten tot de dood erop volgt: namens Nederland (en Australië) is al sinds jaar en dag fotograaf Theo Kingma stemgerechtigd lid. Een enkel lid doet zelfs wel eens wat aan journalistiek.

Die beslotenheid leidde soms tot een schandaaltjes. Doorgaans volgen de ‘buitenlandse correspondenten’ braaf de consensus van Hollywood: daarom zijn de Globes een aardige prognose voor de Oscars. Maar soms zit er een luchtje aan. Het meest berucht is de prijs voor obscure, talentloze Pia Zandora als beste nieuwkomer in 1981 voor Butterfly, een film die formeel niet in aanmerking kwam. Haar rijke echtgenoot Meshulam Riklis had leden van de HFPA op een verblijf met optreden van Zandora in zijn Riviera Hotel te Las Vegas vergast, en later nog op een weelderige lunch.

Dat ging te ver: tv-zender CBS zond na dit schandaal de prijsuitreiking niet langer uit. Pas in 1996 nam NBC het over, nadat de HFPA beterschap had beloofd. Toch was er drie jaar later weer een schandaal: Sharon Stone werd genomineerd voor The Muse nadat ze ieder lid een luxe Coach horloge cadeau had gedaan. De HFPA dwong de leden wel dat cadeautje terug te sturen. En zo heeft de HFPA wel vaker beterschap moeten beloven.

Vreemde dingen gebeuren tot op de dag van vandaag vooral in de categorie ‘komedie/musical’, iets lager aangeslagen dan drama. Naast The Tourist en Burlesque is dit jaar ook het vreugdeloze Alice in Wonderland in die categorie genomineerd.

Acteur Johnny Depp werd tweemaal als komiek voorgedragen: voor zijn routinevertolkingen in Alice in Wonderland en The Tourist. Uiteraard werd ook tegenspeelster Angelina Jolie niet vergeten. Ze was „in shock”, giechelde ze vooraf. „Ik ben helemaal niet grappig.”

Inderdaad, een luchtje. Maar dat is geen drama. Prijzen van een besloten club die ze ooit instelde om daar zelf voordeel uit te halen: waarom zou je de Golden Globes serieus nemen? Hollywood doet dat niet, daarom is het ook zo’n gezellig feestje.

    • Coen van Zwol