Ruud weer in magisch wit shirt?

Ruud van Nistelrooy staat in de belangstelling van Real Madrid, zijn vorige club.

De spits is vereerd. „Maar HSV zal me niet als een cadeautje laten gaan.”

Duitse krant Hamburger Post: HSV zegt dat Ruud blijft.
Duitse krant Hamburger Post: HSV zegt dat Ruud blijft.

Het kippenvel stond bij Ruud van Nistelrooy op de armen toen de fans hem op 24 januari 2010 bij zijn afscheid van Real Madrid minutenlang toezongen. „Van Nistelrooooooooy”, galmde het door het Estadio Santiago Bernabéu. De spits mocht als dank voor zijn vele doelpunten transfervrij naar Hamburger SV vertrekken. Daar hoopte hij na zwaar blessureleed weer te kunnen spelen. Maar dat ‘de Koninklijke’ hem een jaar later terug wil halen, had hij nooit verwacht. „Dat doet me heel veel”, zei Van Nistelrooy zaterdag na zijn winnende doelpunt voor HSV tegen Schalke 04. „Maar ik kan niet zeggen: ‘Ik pak mijn spullen en ben weg’. Ik heb een contract (tot medio 2011, red.) De komende dagen wil ik duidelijkheid.”

Van Nistelrooy (34) is naar eigen zeggen de afgelopen weken door diverse Europese topclubs benaderd, maar hij wimpelde de interesse uit respect voor HSV af. Maar toen Real Madrid zich vorige week meldde, sloeg zijn hoofd op hol. In de catacomben van de Veltins Arena deed Van Nistelrooy zaterdag zijn verhaal. „Het is een bizarre situatie. Een jaar geleden nam ik afscheid. En nu wil Real Madrid alles in het werk stellen om me weer aan te trekken. Iedereen bij die club weet hoeveel dat voor mij betekent. Helemaal nu ze deze trainer (José Mourinho, red.) hebben is het indrukwekkend.”

Aan de vooravond van het Bundesliga-duel tussen Schalke 04 en HSV kreeg Van Nistelrooy het in het spelershotel even te kwaad. Hij kon zich niet meer voor honderd procent concentreren en drong aan op een onderhoud met de clubleiding. In een kort gesprek gaf hij aan wat hij wilde. Snel werd besloten de onderhandelingen over de wedstrijd van zaterdag heen te tillen. Toen hij het doorweekte veld op liep, floten de fans van HSV. Maar toen de topschutter het winnende doelpunt met zijn arm achter Manuel Neuer werkte, was hij weer de held van Hamburg. Van Nistelrooy raakte in een emotionele achtbaan. „Na alles wat zich de afgelopen dagen heeft afgespeeld, was het lekker om te scoren. Ik ben niet iemand die zal verzaken. Ik ben HSV dankbaar voor de kans die ze me hebben gegeven.”

Van Nistelrooy vertrok begin 2010 naar Hamburg met als doel het WK te halen. Bert van Marwijk bekeek de spits, maar passeerde hem tot Van Nistelrooys grote teleurstelling voor het WK in Zuid-Afrika. Op 3 september maakte de spits in San Marino alsnog zijn rentree in Oranje. „Ik heb genoten. Het was een prachtige avond”, zei hij na afloop.

Van the Man zette zijn opmars in de Bundesliga voort en groeide uit tot de aanvalsleider bij HSV. Vorige week toonde hij met drie doelpunten in een vriendschappelijk duel met Ajax (eindstand 4-2) dat hij het scoren nog niet is verleerd. Tegen Schalke maakte Van Nistelrooy zijn zesde competitietreffer. Zijn naam verscheen op tal van lijstjes van internationale scouts op zoek naar een afmaker. Vorige week toonde Real Madrid opeens interesse. De Spaanse topclub zocht na het wegvallen van de geblesseerde Gonzalo Higuain een afmaker. „Er wordt over veel namen gesproken. Maar als het uiteindelijk Van Nistelrooy zou worden, dan ben ik tevreden”, stelde Mourinho afgelopen weekeinde.

Real Madrid weet precies wat het aan Van Nistelrooy heeft. De spits groeide in zijn eerste seizoen in Madrid (2006/2007) met 25 doelpunten uit tot topscorer en legde de basis voor de landstitel. De kritische Madrileense aanhang sloot Van Gol liefdevol in de armen. Ondanks verschillende blessures bleef de clubleiding vertrouwen houden in de doelpuntenmachine. In 2008 zette een knieblessure hem echter langdurig buitenspel waarna Madrid uitkeek naar nieuwe spitsen: Klaas Jan Huntelaar en Karim Benzema.

Van Nistelrooy speelde in 2009 nog een paar duels in het magische wit van Real, maar koos toch voor een vertrek naar HSV. De clubleiding van Real Madrid en de fans schreeuwen nu om zijn terugkeer. Maar HSV kampt door blessures van Paolo Guerrero en Mladen Petric ook met een spitsenprobleem. „Na alles wat ik heb meegemaakt laat de interesse van Real me natuurlijk niet koud”, legde Van Nistelrooy uit. „Het voelt als een vorm van erkenning. HSV zal me niet als een cadeautje laten gaan.” HSV liet gisteren via technisch directeur Bastian Reinhardt weten dat een vertrek vooralsnog onbespreekbaar is.

    • Koen Greven