Recherche laat dictafoon slingeren

Twee rechercheurs hebben dit weekend een dictafoon met daarop een verhoor van arabist Hans Jansen in een vliegtuig laten liggen. Een andere passagier gaf het apparaatje af aan een KLM-medewerker.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag vanmorgen bevestigd. Hans Jansen is getuige in de zaak tegen Tom Schalken, een rechter door wie het strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders eerder spaak liep. Jansen verblijft in het buitenland en werd daar verhoord in een Nederlandse ambassade.

Op de terugweg naar Nederland zijn de rechercheurs het opnameapparaat in het vliegtuig vergeten. Het is niet duidelijk of de passagier die het apparaat vond, het gesprek heeft beluisterd. Het OM in Den Haag onderzoekt „wat er precies is gebeurd en hoe dit heeft kunnen gebeuren”, zegt een woordvoerder. Daarna wordt bepaald of er „consequenties” zijn voor de betrokken rechercheurs.

Het is niet voor het eerst dat politie of justitiemedewerkers onzorgvuldig omgaan met vertrouwelijke informatie. Een jaar geleden nam een rechter-plaatsvervanger in Amsterdam ontslag nadat zij dozen met strafdossiers aan de straat had gezet omdat er waterschade was in haar appartement in Den Haag. Een voorbijganger vond het gevoelige materiaal en gaf dit aan het AD.

In april vorig jaar liet een rechter een koffer met het dossier over een lopende strafzaak in een trein liggen. In de koffer zaten twee ordners en een usb-stick met informatie over een strafzaak tegen een mensensmokkelaar. De koffer werd door een NS-medewerker gevonden. De rechter trok zich terug van de zaak.

In 2004 zette de Amsterdamse officier van justitie Joost Tonino zijn computer aan de straat. Daar bleek kinderporno op te staan. Tonino verliet daarop het OM.

Het proces tegen Geert Wilders wordt hervat in februari. Dan zullen drie nieuwe rechters zich buigen over de vraag wie als getuigen worden gehoord.