Progressief? 'Frame, bash en bijt' dan niet

SP-leider Emile Roemer wil ‘schouder aan schouder’ optrekken om het kabinet-Rutte ten val te brengen.

Progressieve partijen moeten zich niet verliezen in „het onderling uitvergroten van verschillen, politieke spelletjes of meegaan in een cultuur van framen, bashen en bijten”. Dat heeft PvdA-leider Job Cohen gisteren gezegd op de PvdA-bijeenkomst ‘Een ander Nederland’ in de Brakke Grond in Amsterdam.

SP, GroenLinks en PvdA waren in Amsterdam bijeen op uitnodiging van om te laten zien dat ze veel delen in de oppositie. Vorig jaar kondigden GroenLinks en PvdA aan dat ze de samenwerking gaan versterken, onder meer om meer macht tegen het huidige kabinet te organiseren.

SP-leider Emile Roemer wil „schouder aan schouder” optrekken met de PvdA en andere politieke en maatschappelijke organisaties om het kabinet-Rutte ten val te brengen, zo zei hij gisteren.

Cohen noemde het historisch dat de drie partijen op deze manier samenzijn, maar ontvouwde geen nieuwe plannen voor nauwere samenwerking in de toekomst.

De bijeenkomst betekent niet dat er één links blok in de oppositie ontstaat. Het lijkt meer op een afgekondigde wapenstilstand tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen en een moment voor de partijen om nieuwe energie op te doen, en zichzelf te laten zien dat ze er toe doen.

GroenLinks-leider Jolande Sap beschuldigde het kabinet van schijnoplossingen. „Wat heeft Nederland aan cavia-politie, boerkaverbod en 130 rijden?” Helemaal niets, aldus Sap. Zij hekelde het gebrek aan investeringen in het onderwijs als „onvoorstelbaar dom”. „Dit is het kabinet van angstig achterom kijken, terwijl ik zeg: laten we een einde maken aan het gemor en gemopper.” (NRC)