Premier Ierland wil niet aftreden

De Ierse premier Brian Cowen vecht voor zijn politieke carrière nadat gisteren minister van Buitenlandse Zaken Micheal Martin het vertrouwen in hem opzegde. Martin is prominent lid van regeringspartij Fianna Fáil en concurrent van Cowen.

Tijdens een geheime stemming morgen zullen ook de parlementsleden van Fianna Fáil moeten aangeven of zij Cowen nog steunen als partijleider. Cowen wil de partij blijven leiden tijdens de verkiezingen, die waarschijnlijk in maart worden gehouden. Volgens Martin zal dat de doodsteek zijn voor Fianna Fáil. De partij, die het land met een kleine onderbreking al sinds 1987 leidt, staat er ongekend slecht voor in de peilingen en zal zeker in de oppositie belanden.

Een nieuwe partijleider, die door de kiezers niet wordt geassocieerd met economisch wanbeleid, zal volgens sommige parlementsleden de totale ondergang van Fianna Fáil voorkomen.

Het ongenoegen over Cowens optreden leek voor het kerstreces enigszins gesust, maar kwam opnieuw tot uitbarsting na berichten dat de premier golf speelde met de voorzitter van de raad van bestuur van Anglo Irish, enkele weken voordat de noodlijdende bank miljarden aan staatssteun kreeg.

Cowen zegt dat het in het belang van het land is dat hij aanblijft als partijleider. Afgelopen weekeinde sprak hij met alle zeventig parlementsleden van Fianna Fáil en hij is ervan overtuigd dat hij genoeg steun heeft.

Een kwart van alle parlementariërs moet het vertrouwen in hem opzeggen om hem als partijleider te kunnen ontslaan. In november vorig jaar presenteerde Cowen plannen voor de zwaarste bezuinigingen in de geschiedenis van Ierland.