'Poetin straks niet meer welkom in EU'

Premier Poetin zou wel eens op een zwarte lijst van het Europees Parlement kunnen belanden, waardoor hij geen visum meer voor de EU kan krijgen en zijn buitenlandse bankrekeningen worden bevroren. Dat meldt het Russische weekblad The New Times vandaag.

In een artikel over Michail Chodorkovski, de voormalige olietycoon die eind december opnieuw tot een lange gevangenisstraf werd veroordeeld, citeert het weekblad de Estse Europarlementariër Kristina Ojuland, lid van de Commissie voor de Mensenrechten van het Europees Parlement. Zij pleit ervoor om alle betrokkenen bij de vervolging van Chodorkovski en zijn zakenpartner Platon Lebedev op zo’n lijst te zetten. „Europa zal zich niet laten weerhouden ervoor te zorgen dat in Rusland de mensenrechten worden gerespecteerd”, zegt ze. Volgens de EU is het proces oneerlijk verlopen en zijn Chodorkovski en Lebedev ten onrechte veroordeeld.

The New Times zegt zelf over informatie te beschikken dat als de lijst er komt, daar behalve de namen van de rechter, diens assistenten en de officieren van justitie, ook die van premier Poetin en vicepremier Igor Setsjin op staan.