Onrust in Tunesië houdt aan

Riot policeman try to catch a demonstrator after police broke up a demonstration in downtown Tunis January 17, 2011. Tunisian security forces used water cannon, tear gas and fired shots in the air on Monday as demonstrators took to the streets demanding that the ruling party of the ousted president give up power. REUTERS/Zohra Bensemra (TUNISIA)
Riot policeman try to catch a demonstrator after police broke up a demonstration in downtown Tunis January 17, 2011. Tunisian security forces used water cannon, tear gas and fired shots in the air on Monday as demonstrators took to the streets demanding that the ruling party of the ousted president give up power. REUTERS/Zohra Bensemra (TUNISIA)

In Tunesië is het ook vandaag weer onrustig, meldt AP. De politie heeft in Tunis traangas gebruikt om een demonstratie uiteen te slaan. Ongeveer duizend betogers kwamen samen in Tunis om te eisen dat de regeringspartij van Ben Ali, de RCD, nu ook de macht opgeeft.

Ben Ali is wel weg, naar Saoedi-Arabië, maar onder anderen premier Ghannouchi, een vertrouweling van Ben Ali, en interim-president Fouad Mebazza, tot dusverre parlementsvoorzitter, maken deel uit van het oude systeem. Het straatgeweld vindt plaats op de dag dat de interim-leiding van Tunesië een regering wil formeren waar voor het eerst in de geschiedenis ook oppositiepartijen aan deelnemen.

Correspondent Gert van Langendonck schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad over de situatie in het land:

Wat opvalt, is dat de Tunesiërs nu hun mening durven geven. Een week geleden kon iedere burger nog in de gevangenis belanden als hij met een buitenlandse journalist praatte. Zoals de ontelbare portretten van Ben Ali in een mum van tijd uit het straatbeeld zijn verdwenen, zo lijkt Ben Ali ook uit de hoofden van de Tunesiërs te zijn verdwenen.

    • Ward Wijndelts