Ombudsman start onderzoek naar preventief fouilleren

Fouilleren in Amsterdam. Foto Bas Czerwinski

De Nationale ombudsman is een onderzoek gestart naar de ervaringen van burgers met preventief fouilleren door de politie. Samen met de ombudsmannen in Amsterdam en Rotterdam is een online meldpunt geopend.

De ombudsmannen zijn benieuwd naar hoe de manier van preventief fouilleren wordt ervaren. Mensen die ervaring hebben, in zowel positieve als negatieve zin, kunnen hun mening kwijt via de website. Insteek van het onderzoek is inzicht krijgen in hoe de politie selecteert en fouilleert. De veiligheidsmaatregel wordt vooral toegepast bij grote evenementen. Tot 1 maart kan gebruik worden gemaakt van het meldpunt.

NRC-correspondent voor Amsterdam Karel Berkhout zegt dat dit onderzoek wel degelijk gevolgen kan hebben.

“En dat maakt het interessant. Want er wordt gedaan alsof het preventief fouilleren effectief is, maar ik spreek regelmatig jongens in bijvoorbeeld Zuid-Oost en die hebben hun wapens zelden bij zich. Ze bewaren ze thuis, in bomen, in struiken, bij vrienden. Zij zijn niet achterlijk en weten precies wanneer ze risico nemen. Het preventief fouilleren levert wel wapens op, maar je weet nooit hoe groot dat percentage van het geheel is. Amsterdam is onder Van der Laan meer van de law and order dan met Cohen. Maar als uit het onderzoek blijkt dat preventief fouilleren niet effectief is of dat de resultaten niet opwegen tegen de privacygevoelens, dan zal GroenLinks er zeker weer tegenaan gaan duwen.”