Nieuwe raming: JSF wordt fors duurder

De Joint Strike Fighter: sinds 2002 de beoogd vervanger van de F16. REUTERS/Tom Reynolds

De Joint Strike Fighter (JSF) kost Nederland minimaal 59,7 miljoen euro per stuk. In 2009 werd uitgegaan van een stuksprijs van 47,4 miljoen euro. Dat heeft minister van Defensie Hans Hillen geantwoord op vragen uit de Tweede Kamer.

Defensie-redacteur van NRC Handelsblad Jaus Müller zegt dat het voor het eerst sinds 2009 is dat Defensie met een update komt over de aanschafprijs van de JSF.

“De vorige bepaling kwam vorig jaar, maar werd al opgetekend in 2009. Hoewel kabinet-Rutte de beslissing over de aanschaf van de JSF heeft doorgeschoven naar het volgende kabinet, is het interessant wat de Kamer gaat doen met het voornemen om twee testtoestellen te kopen. Die prototypes gaan per stuk veel meer kosten dan de 59,7 miljoen. Dan moet je toch rekening houden met de werkelijke aanschafprijs van 100 miljoen per stuk.”

De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de aanschaf van de testtoestellen. Volgens minister Hillen kan het eerste exemplaar in augustus 2012 worden geleverd, het tweede in het voorjaar van 2013. De kostprijs van 59,7 miljoen is de gemiddelde kale stuksprijs, gebaseerd op een afname van 85 toestellen. De werkelijke aanschafprijs van één JSF zal waarschijnlijk rond de 100 miljoen uitkomen omdat veel kosten, zoals reserveonderdelen, bovenop de kale stuksprijs komen.

Hillen liet de Kamer onlangs al weten dat het hele JSF-project 1,4 miljard duurder uitvalt dan de eerder geraamde 6,2 miljard. De jaarlijkse onderhoudskosten zijn met zo’n twintig procent aanzienlijk gestegen. Volgens Hillen wordt de prijsstijging van de JSF onder andere veroorzaakt door hoger prijzen van grondstoffen en gestegen loonkosten in de VS. De minister liet de Amerikaanse ambassadeur in december al weten “grote moeite” te hebben met de kostenoverschrijding.