Nederlandse topambtenaar wilde prijs op het hoofd van Joseph Kony

TO GO WITH AFP STORY By Ben Simon This picture taken on December 16, 2010 shows Ugandan soldiers searching through thick vegetation around the Congolese jungle, a longtime hideout for renegade Joseph Kony, leader with a bounty on his head of the notorious Lord's Resistance Army infamous for brutal mutilations on its human victims. Kony, whose LRA is notorious for abducting children and forcing them to commit atrocities, is among the world's most elusive rebel chiefs, and Ugandan troops have been looking for him, with varying zeal, for more than two decades. This latest effort to eliminate him and his top two deputies has pulled Ugandan forces onto the harsh terrain of south Sudan, Central African Republic and the Democratic Republic of the Congo. Kony and his men move between the three countries, terrorising and butchering civilians as they go. With the agreement of the respective governments, Ugandan troops try to follow. AFP PHOTO/Ben SIMON
TO GO WITH AFP STORY By Ben Simon This picture taken on December 16, 2010 shows Ugandan soldiers searching through thick vegetation around the Congolese jungle, a longtime hideout for renegade Joseph Kony, leader with a bounty on his head of the notorious Lord's Resistance Army infamous for brutal mutilations on its human victims. Kony, whose LRA is notorious for abducting children and forcing them to commit atrocities, is among the world's most elusive rebel chiefs, and Ugandan troops have been looking for him, with varying zeal, for more than two decades. This latest effort to eliminate him and his top two deputies has pulled Ugandan forces onto the harsh terrain of south Sudan, Central African Republic and the Democratic Republic of the Congo. Kony and his men move between the three countries, terrorising and butchering civilians as they go. With the agreement of the respective governments, Ugandan troops try to follow. AFP PHOTO/Ben SIMON Oegandese soldaten patrouilleren in de Congolese jungle, waar Joseph Kony zich lang verscholen hield. Foto AFP / Ben Simon

Een topambtenaar van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseerde de VS in 2008 om rebellenleider Joseph Kony te laten doden. Dit meldt de NOS naar aanleiding van een ambtelijk bericht uit handen van Wikileaks.

Wepke Kingma, toenmalig directeur Afrika aan het ministerie, suggereerde volgens de NOS ‘een prijs op het hoofd’ te zetten van Joseph Kony (wiki), de leider van het Verzetsleger van de Heer (Lord’s Resistance Army, LRA), een rebellenleger dat dood en verderf zaaide in Oeganda, Congo en Soedan.

NRC’s Afrikadeskundige Mark Schenkel noemt het advies van Kingma opmerkelijk.

“Kingma maakte zijn opmerking tijdens een periode dat er geprobeerd werd met het LRA en Kony om de tafel te krijgen om over vrede te spreken. Bij die pogingen was Nederland betrokken. Het is opmerkelijk dat een Nederlandse topambtenaar adviseert militair geweld te gebruiken tegen iemand met wie men wilde praten over vrede.”

Schenkel vermoedt dat Kingma weinig fiducie had in de afloop van die gesprekken.

“Wellicht beschouwde Kingma het vredesoverleg al als volledig mislukt, en deed hij daarom z’n uitspraken. Veel diplomaten en waarnemers dachten destijds dat de besprekingen op niets zouden uitlopen.”

Joseph Kony in november 2006. Foto AP / Stuart PriceJoseph Kony in november 2006. Foto AP / Stuart Price

Kony wordt er door het Internationale Strafhof in Den Haag (ICC) van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de ontvoering van tienduizenden kinderen die als kindsoldaat en seksslaven werden ingezet in het LRA. Kony weigert zichzelf aan te geven.

In december 2008 werd tegen het LRA een grootschalige militaire actie uitgevoerd door de legers van Oeganda, Congo en Soedan. De bedoeling was de beweging te ontwapenen en Joseph Kony uit te schakelen. In november vorig jaar riep de Amerikaanse president Barack Obama de rebellen te ontwapenen. Hij kreeg een wet (pdf) langs de Senaat die gericht is op het stoppen van Joseph Kony en zijn rebellenleger.

    • Peter van der Ploeg