Marine Le Pen verschuift de accenten bij Frans extreem-rechts

Marine Le Pen, opvolger van haar vader, wil banken nationaliseren en moslims marginaliseren. Sommigen vinden haar te gematigd.

Met een warm pleidooi voor een sterke staat en een poging het Front National neer te zetten als de ware verdediger van de Franse republiek heeft Marine Le Pen (42) gisteren op het partijcongres in Tours haar maidenspeech afgeleverd als nieuwe leider van extreem-rechts in Frankrijk. Haar overwinning op rivaal Bruno Gollnisch was ruim: Le Pen haalde 67,65 procent van de stemmen onder de partijleden van het Front National. „Vanaf nu zijn er geen marinistes meer, en ook geen gollnischiens, alleen nog militanten van het Front National”, benadrukte Marine Le Pen. Zij is de jongste dochter van Jean-Marie Le Pen (82), de oprichter van de partij, die voortaan als erevoorzitter door het leven gaat. Maar haar streven om de rangen te sluiten slaagde niet helemaal. Een duidelijk ontgoochelde Gollnisch weigerde het vicevoorzitterschap, ook al omdat zowel in het politiek bureau als in het centraal comité (het ‘parlement’ van de partij) een meerderheid van Le Pen-getrouwen werd gekozen.

De nieuwe vicevoorzitter van het FN wordt Louis Aliot, een van de getrouwen van Le Pen, coördinator van haar campagne en voorzitter van de officieuze ‘marinistische’ denktank. Andere verkozenen in het politiek bureau zijn Steeve Briois en Bruno Bilde, die samen aan de basis staan van het succes van Marine Le Pen in Hénin-Beaumont (Pas-de-Calais), waar ze vorig jaar bij tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen ruim 47 procent behaalde.

Dat Le Pen andere accenten wil leggen dan haar vader, werd meteen duidelijk. Herstel van een sterke staat, een besmuikte oproep tot renationalisatie van de bankensector en een opmerkelijke ode aan de republiek (nooit vanzelfsprekend binnen het FN) domineerden haar speech. Voor het eerst werd een congres afgesloten met ‘Vive la République Française’. Haar sterke nadruk op de scheiding van kerk en staat viel niet in goede aarde bij een deel van de reactionaire en katholieke achterban van de partij, die zich eerder al had geroerd toen ze verklaarde geen tegenstander te zijn van abortus. In aanloop naar lokale verkiezingen later dit jaar en de presidentsverkiezingen van 2012 wordt het herstel van de economie het belangrijkste thema van het FN, verduidelijkte vicevoorzitter Aliot na het congres.

Door medestanders van Gollnisch werd de nadruk op economische en sociale thema’s als ‘bijna socialistisch’ omschreven. Het duidelijkste was het ongenoegen bij Roger Holeindre, medestrijder van het eerste uur van Jean-Marie Le Pen, die onmiddellijk zijn vertrek uit de partij aankondigde. „Marine Le Pen weet niets van onze geschiedenis. Zij vertegenwoordigt onze ideeën niet”, aldus Holeindre. Jean-Marie Le Pen probeerde vanochtend op radiozender France Info de gemoederen te bedaren. „Er komt zeker geen nieuwe scheiding binnen het Front National. Marine heeft een andere stijl en het doet me plezier dat ze meer mensen aanspreekt dan ikzelf. Maar de doctrine van het Front National is niet gewijzigd.”

Marine Le Pen doet het uitstekend in de peilingen. Volgens de krant Libération is ze nu goed voor 18 procent van de stemmen bij presidentsverkiezingen. Dat is meer dan de 16,9 procent die haar vader in 2002 kreeg, waarmee hij verrassend doorging naar de tweede ronde, ten koste van de socialistische kandidaat Lionel Jospin. Maar de verzoening tussen hardliners en nieuwlichters binnen de partij zou de komende maanden veel van haar tijd en energie kunnen opeisen. In de marge van het congres hielden Gollnisch-getrouwen al een soort ‘krijgsraad’, waar werd beslist dat de verslagen kandidaat het vicevoorzitterschap niet zou aanvaarden. Officieel omdat Gollnisch de nieuwe leiding niet in de weg wil lopen. Maar in de wandelgangen was te horen dat hij liever niet geassocieerd wil worden met de nieuwe, ‘gematigde’ lijn van het Front National.

Andere partijen reageerden erg lauw op de verkiezing van Marine Le Pen en blijven samenwerking met de extreem-rechtse partij afwijzen.

    • Dirk Vandenberghe