Loreley maakt opnieuw slachtoffer

Het Rijnstadje Sankt Goarshausen maakt zich zorgen, om het stijgende waterpeil en om een binnenvaartschip met 2.400 ton zwavelzuur, dat vorige week aan de voet van de beroemde Loreley strandde, kapseisde en nu met zijn lading de rivier en de omgeving bedreigt.

De Loreley, een hoge en markante leisteenrots aan de oostelijke Rijnoever, heeft met de ondergang van het schip de Waldhof op 13 januari het zoveelste slachtoffer geëist. De Rijn is hier beroemd – de rots is werelderfgoed – wegens zijn schoonheid en berucht om het gevaar voor de scheepvaart. Het rivierbed is smal, de stroming snel en verraderlijk.

Aan de voet van de Loreley zit een bronzen waternimf die dezelfde naam draagt. De legende wil dat ze haar lange goudblonde haar kamt en de schippers aantrekt met fluwelen gezang. Die letten niet meer op de rivier, raken uit koers en slaan te pletter op de rotsen. Eindeloos is de Loreley bezongen, van Clemens Brentano (Zu Bacharach am Rheine , 1800), tot Erich Kästner (Der Handstand auf der Loreley, 1932). En natuurlijk Heinrich Heines beroemde Loreley uit 1824. Het gedicht is onlosmakelijk met ’s lands literaire canon verbonden. Ich weiss nicht, was soll es bedeuten… luidt de eerste regel. En de slotstrofe: Ich glaube, die Wellen verschlingen/ Am Ende Schiffer und Kahn/ Und das hat mit ihrem Singen/ Die Loreley getan.

De harde werkelijkheid is dat het scheepsongeluk van vorige week twee slachtoffers heeft geëist. Ze zijn nog niet gevonden. De twee andere bemanningsleden konden worden gered. In Sankt Goarshausen was de schok groot. „We vergeten het wel eens, maar de Rijn is hier echt gevaarlijk”, zei de pastoor van het stadje aangeslagen. Het schip ligt erbij als een gestrande walvis.

Kraanschepen uit Duisburg en Rotterdam moeten soelaas bieden, maar die doen lang over hun tocht stroomopwaarts.

De waternimf zingt aan de voet van de rots en kamt intussen onverstoorbaar door: Die schönste Jungfrau sitzet/ Dort oben wunderbar/ Ihr goldnes Geschmeide blitzet/ Sie kämmt ihr goldenes Haar.