Kostelic heerst op flanken van de Lauberhorn

Ivica Kostelic als middelpunt van een panorma tijdens de afdaling in Wengen. Foto AFP Croatia's Ivica Kostelic jumps during the FIS Alpine Skiing World Cup downhill on January 15, 2011 in Wengen. He finished 12th. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF AFP

De Kroatische skiër Ivica Kostelic is de grote winnaar van de wereldbekerwedstrijden in het Zwitserse Wengen. Hij sprak zelf over de beste week in zijn carrière.

Nadat Kostelic vrijdag de supercombinatie had gewonnen, volgde gisteren de zege op de slalom. Tussendoor werd hij zaterdag twaalfde op de afdaling. In het algemene wereldbekerklassement breidde hij zijn voorsprong op de Noor Aksel Lund Svindal uit tot 215 punten. Hij gaat ook aan de leiding in het slalomklassement, waarin hij iets uitliep op de Oostenrijker Marcel Hirscher.

Kostelic’ zege op de slalom betekende zijn vierde wereldbekeroverwinning van dit seizoen. Hij bleef op de flanken van de befaamde Lauberhorn Hirscher voor. Die had de eerste run gewonnen, maar maakte in de tweede een fout. Hirscher kwam bijna stil te staan en verspeelde zeker één seconde.

Kostelic schreef zijn succes toe aan zijn egocentrische instelling. „De sleutel tot succes in het leven van een individuele sportman is om een beetje egoïstisch te zijn en je op jezelf te concentreren.”

Met zijn overwinning op de slalom heeft Kostelic nu in totaal vijftien wereldbekerzeges behaald, waarvan elf op de slalom. De Kroaat lijkt aan een nieuwe fase van zijn carrière te zijn begonnen sinds hij is hersteld van een operatie aan zijn knie vorig seizoen. In Wengen werd Kostelic zelfs verdienstelijk twaalfde op de afdaling, die werd gewonnen door de Oostenrijker Klaus Kröll, voor de Zwitsers Didier Cuche (tweede) en Carlo Janka (derde).

„Het was net alsof ik een marathon heb gewonnen”, zei Kostelic na een week skiën in Wengen. „Ik heb elke race op zich bekeken, zonder aan de wereldbeker te denken. Ik was niet zenuwachtig, maar moest wel zuinig met mijn krachten omspringen na de supercombinatie en de afdaling.” De tweevoudig winnaar van olympisch zilver in 2010 bleek voldoende energie over te hebben op de slalom. „De omstandigheden waren ideaal.”

De 30-jarige Kröll was een verrassende winnaar van de afdaling in Wengen, de langste van het circuit. Van de Oostenrijkers was niet hij, maar de routinier Michael Walchhofer de favoriet. Maar in het Oostenrijkse kamp werd daar niet om gemaald. Voor het eerst sinds 2005 won een Oostenrijker weer de hoogaangeschreven Lauberhornrennen. Dat deed zeer bij de Zwitsers, en met name bij de 36-jarige Didier Cuche. Hij won nog nooit in Wengen en had zich volledig op de afdaling van zaterdag gericht. Cuche skiede goed en nam alle risico’s maar kwam veertienhonderdste van een seconde tekort op Kröll.

De andere grote namen op de afdaling stelden teleur. De Amerikaan Bode Miller werd achtste, Walchhofer elfde en de Canadees Osborne-Paradis 23ste.