Kort nieuws economie

Unilever waarschuwt voor voedselcrisis

Rotterdam, 17 jan. De wereldwijde crisis in de productie van voedsel bereikt „gevaarlijk terrein”. Die waarschuwing deed Paul Polman, de topman van het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenbedrijf Unilever, dit weekend in een interview met de Britse krant The Sunday Telegraph. Voedselprijzen blijven stijgen en het aanbod wordt ruim overtroffen door de vraag. Polman wil strengere regels voor speculanten, die volgens hem de wereldwijde voedselprijzen opdrijven. Ook hekelt hij het verstorende effect van de landbouwsubsidies van de EU. (NRC)

Wal-Mart koopt belang in Zuid-Afrika

Johannesburg, 17 jan. Een meerderheid van de aandeelhouders van de Zuid-Afrikaanse winkelketen Massmart heeft ingestemd met de verkoop van 51 procent van de aandelen aan Wal-Mart. De grootste winkelketen van de VS betaalt ongeveer 148 rand (16 euro) per aandeel Massmart, waarmee het belang 1,8 miljard euro waard is. Massmart heeft zo’n 290 winkels in 14 Afrikaanse landen. De komst van Wal-Mart wordt gezien als een erkenning van Afrika als investeringskans, maar de bonden zijn bezorgd over de arbeidsvoorwaarden. (AP)

Minder valse eurobiljetten in omloop

Amsterdam, 17 jan. Het aantal valse eurobiljetten in Nederland is afgelopen jaar gedaald. In totaal zijn 39.600 valse biljetten onderschept, 28 procent minder dan in 2009. Dat maakte De Nederlandsche Bank vanmorgen bekend. Ook wereldwijd daalde het aantal valse eurobiljetten. Het afgelopen jaar zijn 751.000 valse eurobiljetten aangetroffen, een afname van 13 procent. Zowel in Nederland als in de rest van de wereld worden valse biljetten van 50 euro het meest aangetroffen, gevolgd door valse 20-eurobiljetten. (NRC)