Kort nieuws Buitenland

W-Rusland: Westen wilde coup plegen

Minsk, 17 jan. Media in Wit-Rusland hebben het afgelopen weekend opnieuw westerse landen beschuldigd van betrokkenheid bij een klein volksopstand op 19 december. Volgens de staatskrant De Sovjet-Wit-Rusland, spreekbuis van de regering van president Loekasjenko, hebben onder anderen Britse en Tsjechische diplomaten meegedaan aan die opstand en personen opgejut tot rellen. Vrijdag beschuldigde de krant Duitsland en Polen er al van een staatsgreep te hebben willen organiseren in Wit-Rusland. Geheim agenten zouden activisten en leden van de oppositie hebben getraind om de regering ten val te brengen. De Duitse en Poolse regering noemen die beschuldigingen „absurd”. (Reuters, AP)

Doodvonnis na moord op kopten

Kairo, 17 jan. Een rechtbank in Egypte heeft gisteren een moslim ter dood veroordeeld voor de moord op zes kopten en een politieman een jaar geleden. De rechtbank spreekt volgende maand een vonnis uit over twee medeverdachten. De drie mannen zouden vorig jaar het vuur hebben geopend op koptische kerkgangers die Kerstmis vierden (koptische orthodoxen vieren Kerst op 7 januari). Egypte is het toneel van betogingen van woedende kopten sinds een aanslag op een koptische kerk op Oudejaarsavond 23 levens eiste. (AP, AFP)

Amerikanen in Irak gedood bij training

Mosul, 17 jan. Twee Amerikaanse militairen zijn zaterdag doodgeschoten terwijl zij Iraakse militairen trainden. Twee Irakezen openden het vuur op hun opleiders in een legerkamp in Mosul, in het noorden van Irak. Dat hebben bronnen binnen het Iraakse leger verklaard. Het Amerikaanse leger bevestigt dat twee van zijn militairen gedood zijn tijdens activiteiten in Noord-Irak maar geeft geen verdere informatie. Minder dan vijftigduizend Amerikaanse militairen zijn nog in Irak sinds het officiële einde van de Amerikaanse gevechtsmissie in augustus. De resterende Amerikanen adviseren en trainen Iraakse troepen. (Reuters)

Pakistan: 19 doden bij explosie bus

Pehawar, 17 jan. Bij een explosie in een minibus in het noordwesten van Pakistan zijn vanochtend 19 doden gevallen. Door een bom ontplofte de gastank van het voertuig, waarna een andere bus werd geraakt. Alle 17 inzittenden overleden, evenals twee mensen in de andere bus.Islamitische strijders plegen in het gebied vaker aanslagen. Ze houden zich op bij de grens met Afghanistan. (AP)