Kort nieuws Binnenland

‘Kale’ JSF kost Nederland zeker 59,7 miljoen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 17 jan. De Joint Strike Fighter (JSF) kost Nederland minimaal 59,7 miljoen euro per stuk. In 2009 werd voor dit gevechtsvliegtuig nog uitgegaan van 47,4 miljoen euro per stuk. Dat heeft minister Hillen (Defensie, CDA) laten weten aan de Tweede Kamer. Het bedrag dat Defensie noemt is de gemiddelde kale stuksprijs, gebaseerd op een afname van 85 toestellen. De werkelijke aanschafprijs van één JSF zal waarschijnlijk rond de 100 miljoen uitkomen, door extra uitgaven aan bijvoorbeeld reserveonderdelen. Volgens Hillen wordt de prijsstijging onder andere veroorzaakt door hogere grondstofprijzen en het wegens capaciteitsproblemen uitbesteden van een deel van de productie naar andere bedrijven. Ook het uitstel van de aanschaf van 121 JSF’s voor het Amerikaanse leger doet de stuksprijs stijgen. De Kamer debatteert binnenkort over de aanschaf van twee testtoestellen.

Wladimiroff (D66) kandidaat senaat

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 17 jan. Advocaat Mischa Wladimiroff is kandidaat voor de Eerste Kamer namens D66. Hij hoopt als „niet helemaal onbekend iemand” extra stemmen te trekken. De jurist, die onder meer Slobodan Milosevic heeft bijgestaan voor het Joegoslavië-tribunaal, bezet de vierde plaats van de lijst die door oud-minister Roger van Boxtel wordt aangevoerd. Op dit moment speelt de senaat een belangrijke politieke rol omdat de coalitie van VVD, CDA en PVV geen meerderheid heeft. Wladimiroff benadrukt in een toelichting dat „de politiek in de Tweede Kamer wordt gemaakt”. Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat de Eerste Kamer moet terugdeinzen als het stemgedrag van senatoren politieke consequenties heeft.

Schadevergoeding voor Somaliërs

Rotterdam, 17 jan. Negen Somaliërs die op de dag voor kerst zijn opgepakt, hebben een schadevergoeding gekregen van het Openbaar Ministerie. Dat heeft het landelijk parket van het OM bekendgemaakt. De hoogte van het bedrag is onbekend. In totaal werden op 24 december twaalf Somaliërs opgepakt in Rotterdam en Gilze. Van negen van hen bleek dat zij niet betrokken zijn bij terrorisme, aldus het OM. De AIVD waarschuwde dat vier Somaliërs op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland zouden willen plegen. (Novum)

Aanpak vertraagd van scheefwonen

Den Haag, 17 jan. Het kabinet kan pas vanaf juli volgend jaar de huren verhogen van mensen met een relatief hoog inkomen die wonen in een goedkope sociale huurwoning. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld. Om dit scheefwonen aan te pakken, moet de huurwet worden gewijzigd. Dat lukt niet meer voor 1 juli, de datum waarop de maatregel zou moeten ingaan. (Novum)