Kippensoep

‘Alles wat je ziet dank ik aan spaghetti”, antwoordde Sophia Loren eens op de vraag hoe ze toch aan haar prachtige figuur kwam. Zo’n uitspraak smeekt erom geparodieerd te worden. Welnu, alles wat je leest dank ik aan kippensoep. Zonder kippensoep was dit stukje niet geschreven.

Toen ik een paar maanden geleden ziek werd bracht vriend S. me pannetjes van het spul, zo vol smaak en krachtig dat je er een dode mee tot leven had kunnen wekken. Eenmaal weer voorzichtig op de been vlijde ik zelf de ene na de andere vette soepkip in een pan water, stookte er een vuurtje onder en beroofde ze van hun levenssappen, opdat ze mij zouden sterken. En sinds het nog iets beter gaat neem ik minimaal eens per week de tram naar Chinatown om mij te laven aan Aziatische kippensoep in alle denkbare varianten.

Goede soep begint met goede bouillon. De allerheilzaamste, allerlekkerste kippenbouillon trek je van een gepensioneerde legkip, of zoals Surinamers zeggen: een harde kip. Zulke oude dames hebben dijen om u tegen te zeggen, een dito onderhuidse vetlaag en wegen al snel een kilo of 2 à 2,5.

Ja, dat betekent dus veel soep in één keer maken. Maar hee, het is griepseizoen. Deze Thaise kippensoep komt wel op. Breng gewoon eens een pannetje naar je zieke buurvrouw, vader of vriendin. Echt, je weet niet half wat een goede daad je daarmee verricht.

1 harde kip (Surinaamse winkel) of andere flinke soepkip, in stukken

125 gram verse gemberwortel, ongeschild in plakjes

8 limoenblaadjes (of 2 laurierblaadjes)

3 serehstengels

1 theelepel peperkorrels

1 eetlepel zout

voor erin:

gare glas- of rijstnoedels

verse rode chilipeper, fijngesneden

verse koriander, fijngesneden

verse limoensap

Thaise vissaus

Doe de kip samen met de gember, limoenblaadjes, sereh, peperkorrels en het zout in een grote soeppan. Schenk er 4 liter koud water op en laat langzaam aan de kook komen. Schep het schuim van het oppervlak, leg een deksel ietsje schuin op de pan en laat 4 tot 8 uur heel zachtjes sluimeren – er moet slechts af en toe een borrel zichtbaar zijn. (Je kunt er tussendoor trouwens gerust een kommetje uit jatten.) Schenk de bouillon door een vergiet of zeef waarin je de kip en kruiden opvangt. (Als je de bouillon wilt ontvetten: laat hem afkoelen, zet in de koelkast, schep er de volgende dag de vetlaag af en warm hem weer op.) Verwijder het vel van de kip, pluk het vlees van de botten en doe het terug in de gezeefde bouillon. Verdeel noedels over zoveel kommen als er eters zijn, schep er bouillon op, bestrooi met chili en koriander en laat iedereen zelf zijn soep op smaak maken met limoensap en vissaus.

Janneke Vreugdenhil

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.

    • Janneke Vreugdenhil