Judoka Bosch behaalt nominatie voor Spelen

Judoka Edith Bosch is gisteren derde geworden bij de World Masters in Bakoe (Azerbeidzjan) in de gewichtsklasse tot 70 kilogram. Dat leverde de voormalige wereldkampioene niet alleen 160 punten op voor de wereldranglijst, ze verdiende met haar bronzen medaille ook een nominatie voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen, volgens de richtlijnen van sportkoepel NOC*NSF en de Nederlandse judobond.

Bosch bereikte eenvoudig de halve finales. Daarin trof ze de nummer één van de wereld, Lucie Decosse. Zowel Bosch als de Française kwam niet tot scoren. In de golden score kreeg Bosch haar tweede straf wegens passiviteit toebedeeld, waardoor de overwinning naar Decosse ging.

In de gewichtsklasse tot 78 kilogram verloor Marhinde Verkerk haar tweede wedstrijd van de Japanse Akari Ogata. De wereldkampioene van 2009 verloor op ippon bij een poging haar eerder opgelopen achterstand goed te maken.

Carola Uilenhoed (+78 kg) begon sterk in Bakoe met een zege op de Turkse Belkis Zehra Kaya. Maar in de kwartfinales werd Uilenhoed uitgeschakeld door Mika Sugimoto, de regerend wereldkampioene uit Japan.

In de gewichtsklasse tot 100 kilogram sneuvelden enkele favorieten al in de eerste ronde, onder wie Henk Grol. Maxim Rakov uit Kazachstan deed de titelaspiraties van Grol teniet door hem op ippon te verslaan. Rakov was in de finale van de wereldkampioenschappen van 2009 in Rotterdam ook te sterk voor Grol, die kort voor het toernooi in Bakoe ziek was geworden. Europees kampioen Elco van der Geest (-100 kg), die na de verloren concurrentiestrijd met Grol uitkomt voor België, verloor ook zijn eerste partij.