Judoka Bosch als enige Nederlandse op podium

De derde plaats bij het judotoernooi in Bakoe leverde Edith Bosch een olympische nominatie op.

Judoka Edith Bosch is gisteren derde geworden bij de World Masters in Bakoe (Azerbeidzjan) in de klasse tot 70 kilogram. Dat leverde de voormalige wereldkampioene niet alleen 160 punten op voor de wereldranglijst, ze verdiende met haar bronzen medaille tevens een nominatie voor de Olympische Spelen van 2012, volgens de richtlijnen van sportkoepel NOC*NSF en de Nederlandse judobond.

Bosch drong eenvoudig door tot de halve finales. Daarin trof ze de nummer één van de wereld, Lucie Decosse. Zowel Bosch als de Française kwam niet tot scoren. In de golden score kreeg Bosch haar tweede straf toebedeeld, waardoor de zege naar Decosse ging.

In de klasse tot 78 kg verloor Marhinde Verkerk haar tweede wedstrijd van de Japanse Akari Ogata. Verkerk verloor op ippon bij een poging haar eerder opgelopen achterstand goed te maken. Carola Uilenhoed (+78 kg) kende een sterke start in Bakoe. Ze opende met een zege op de Turkse Belkis Zehra Kaya. Maar in de kwartfinales werd Uilenhoed uitgeschakeld door Mika Sugimoto, de regerend wereldkampioene uit Japan.

In de klasse tot 100 kg sneuvelden enkele favorieten al in de eerste ronde, onder wie Henk Grol. Maxim Rakov uit Kazachstan deed de titelaspiraties van Grol teniet door hem op ippon te verslaan. Rakov was in de finale van de WK in Rotterdam (2009) ook te sterk voor Grol, die kort voor het toernooi in Bakoe ziek was geworden. Elco van der Geest (-100 kg), die uitkomt voor België, verloor eveneens zijn eerste partij. (NRC)