Joop Schafthuizen laat handschriften Gerard Reve veilen

Het archief met manuscripten en handschriften van schrijver Gerard Reve (1923-2006) wordt geveild. Dat zegt Reves partner en zaakwaarnemer Joop Schafthuizen.

Het gaat volgens Schafthuizen om duizenden bladen met onder andere kladversies van brieven, afschriften van brieven en andere teksten. De veiling van zo’n omvangrijk schrijversarchief komt niet vaak voor in Nederland.

Vorige maand bleek dat de publicatie van het derde deel van de biografie van Reve, Kroniek van een schuldig leven, voor onbepaalde tijd is uitgesteld omdat Schafthuizen niet instemt met het gebruik van citaten uit ongepubliceerd werk van Reve. De biografie van Nop Maas over de schrijver met zijn typerende taalgebruik moet het juist hebben van citaten.

Volgens Schafthuizen heeft de veiling niets te maken met de biografie van Maas. Het gaat er volgens hem om dat ongepubliceerde gedeeltes van brieven, gedichten en proza niet gepubliceerd kunnen worden als hij als erfgenaam geen toestemming geeft. „Dat blijft ook na veiling gelden.”

De veiling zal plaatshebben bij veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem. Directeur Jeffrey Bosch: „Het past in onze traditie. Eerder verkochten we De Avonden van Reve en allerlei brieven en losse gedichten van hem.”

Hoeveel de veiling moet opbrengen, is volgens Bosch nog niet te zeggen. „We gaan nu eerst inventariseren.” Joop Schafthuizen wil dat de opbrengst ten goede komt aan een instituut voor blinde kinderen.

Brief Reve 500 euro: pagina 10