'Interesse Real emotioneert me'

Real Madrid ziet in hem een tijdelijke vervanger voor de spitspositie. Ruud van Nistelrooy wil niets liever dan terug naar zijn oude club. „Dit laat me natuurlijk niet koud.”

Het kippenvel stond bij Ruud van Nistelrooy op de armen toen de Ultra Sur op 24 januari 2010 hem bij zij afscheid van Real Madrid minuten achtereen toezong. „Van Nistelrooooooooy”, galmde er door het Estadio Santiago Bernabéu.

De spits vertrok na drieënhalf seizoen voor een totaalbedrag van naar verluidt zes miljoen euro naar Hamburger SV. Hij hoopte er in Duitsland aanvankelijk alleen op na zwaar blessureleed weer te kunnen gaan spelen. Maar dat ‘de Koninklijke’ hem twaalf maanden later terug zou willen, had hij nooit verwacht.

„Dat doet me heel veel”, zei Van Nistelrooy zaterdagavond na zijn winnende doelpunt voor HSV tegen Schalke 04. „Dat emotioneert me. Maar ik kan niet zeggen: ‘ik pak mijn spullen en ben weg’. Ik heb een contract (tot medio 2011, red.) en kan alleen vertellen wat mijn gevoelens en mijn dromen zijn. De komende dagen wil ik duidelijkheid.”

Van Nistelrooy (34) is naar eigen zeggen de afgelopen weken door tal van Europese topclubs benaderd, maar de spits wimpelde de interesse uit respect voor Hamburger SV steeds af. Maar toen Real Madrid zich vorige week meldde, sloeg zijn hoofd op hol. In de catacomben van de Veltins Arena deed Van Nistelrooy geduldig zijn verhaal in het Duits, Engels, Spaans en Nederlands.

„Het is bizar”, stelde de international. „Een jaar geleden nam ik afscheid. En nu wil Real Madrid alles in het werk stellen om me weer aan te trekken. Iedereen bij die club weet hoeveel dat voor mij betekent. En helemaal nu ze deze trainer (José Mourinho, red.) hebben is het indrukwekkend. Real Madrid en HSV lijken in niets op elkaar. De verschillen zijn enorm groot.”

Van Nistelrooy is een man met twee gezichten. Naar de buitenwereld toe deed de aanvaller op ingetogen wijze zijn verhaal, maar binnenskamers maakte hij oorlog. Aan de vooravond van Schalke 04-HSV zette Van Nistelrooy de zaak in het spelershotel op scherp. De spits drong aan op een gesprek en dreigde nooit meer te zullen spelen voor HSV.

Toen hij een dag later het doorweekte veld Auf Schalke opliep, floten de fans van HSV hem uit. Maar nadat de topschutter een uurtje voor het winnende doelpunt zorgde – notabene met zijn arm – was hij voor even de held van Hamburg. Van Nistelrooy raakte in een emotionele achtbaan. „Na alles wat zich de afgelopen dagen heeft afgespeeld, was het wel lekker om te scoren. Ik ben niet iemand die zal verzaken. Ik ben HSV dankbaar voor de kans die ze me hebben gegeven.”

Van Nistelrooy vertrok in januari 2010 naar HSV met als doelstelling het WK van 2010. De topschutter maakte zich met een aantal belangrijke doelpunten populair bij Die Rothosen. Bert van Marwijk bekeek de spits, maar passeerde hem tot diens grote teleurstelling. Van Nistelrooy zou volgens de bondscoach van Oranje „de absolute scherpte missen om van toegevoegde waarde te kunnen zijn”. Hij maakte op 3 september alsnog in San Marino zijn rentree in het Nederlands elftal.

Na een moeizame eerste helft van het clubseizoen deed Van Nistelrooy met drie doelpunten in een vriendschappelijk duel met Ajax (eindstand 4-2) zien dat hij het scoren nog niet was verleerd. Zaterdagavond maakte hij zijn zesde competitiedoelpunt.

Real Madrid is na het wegvallen van de geblesseerde aanvaller Gonzalo Higuain hard op zoek naar een goedkope vervanger. De Franse spits Karim Benzema maakte tot dusver slechts één competitiedoelpunt. Real Madrid weet precies wat het aan Van Nistelrooy heeft. De Nederlander maakte van 2006 tot 2010 welgeteld 46 treffers in 68 competitieduels voor de club. Coach Mourinho is gecharmeerd van hem.

De clubleiding van Real Madrid en de Ultra Sur schreeuwen om de terugkeer van Van Nistelrooy. Maar HSV heeft door blessures van Paolo Guerrero en Mladen Petric ook een spitsenprobleem. De Duitse club liet gisteren in een persverklaring via sportief directeur Bastian Reinhardt weten dat een vertrek onbespreekbaar is. „Van Nistelrooy blijft bij ons. Hij moet zijn contract uitdienen.”

Van Nistelrooy zal zich er niet snel bij neerleggen. Hij zal alles in het werk stellen om een vertrek af te dwingen. Naar verwachting gaat Real Madrid deze week met HSV praten. Van Nistelrooy kan vooralsnog alleen dromen van een terugkeer. „Na alles wat ik heb meegemaakt laat de interesse van Real me natuurlijk niet koud. Het voelt als een erkenning. Maar HSV zal me niet als een cadeautje laten gaan.”