Informatie Zwitserse banken bij WikiLeaks

De klokkenluiders die de website WikiLeaks van informatie voorzien blijven meestal anoniem. Vandaag niet. Als alles verloopt zoals het vanmorgen werd aangekondigd zal voormalig bankier Rudolf Elm circa 2.000 geheime documenten overhandigen aan WikiLeaks.

In de documenten zou informatie staan over belastingontduiking van vermogende particulieren en bedrijven via de Zwitserse bank Julias Baer en twee andere financiële instellingen. Het zou gaan om overtredingen in de periode 1990 tot 2009.

Elm werkte jarenlang bij Julius Baer, onder meer als directeur van het filiaal op de Kaaimaneilanden, een belastingparadijs in het Caraïbische gebied. De ex-bankier moet woensdag voor de rechter verschijnen in Zwitserland omdat hij de strenge bankregels van het land zou hebben overtreden.

Welke bedrijven en individuen er in de documenten worden genoemd is onbekend. Elm heeft alleen gezegd dat het gaat om Britse, Duitse en Amerikaanse bedrijven en tientallen politici. De documenten zijn al overhandigd aan de autoriteiten van de landen waar de bedrijven en particulieren die belasting zouden ontduiken vandaan komen. De autoriteiten zouden volgens Elm onvoldoende met de informatie hebben gedaan. De overhandiging vindt plaats in Londen. Volgens Britse media is WikiLeaks-oprichter Julian Assange zelf aanwezig.