Helmondse burgemeester weer beveiligd

Burgemeester Fons Jacobs (62) van Helmond wordt sinds vrijdag opnieuw dag en nacht beveiligd. Dat bevestigde het Openbaar Ministerie vanmorgen.

Nieuwe aanwijzingen in het lopende onderzoek naar ernstige bedreiging van de burgemeester zouden dit noodzakelijk maken. De bedreigingen dateren van eind november.

Sinds vrijdag staat er een politiejeep met zwaarbewapende agenten voor het huis van de burgemeester. Die auto zal op korte termijn vervangen worden door een speciale beveiligingsunit.

Anderhalve maand geleden werd burgemeester Jacobs met de dood bedreigd. De politie nam de bedreiging zo serieus dat Jacobs en zijn vrouw drie weken moesten onderduiken. De bedreigingen zouden verband houden met de komst van een tweede coffeeshop in Helmond. De gemeenteraad vond dat die er moest komen om de illegale drugsverkoop op straat te verminderen. Maar de coffeeshop werd getroffen door twee aanslagen: nog voor de opening ramde een terreinwagen in juni de pui. En na de opening werden granaten naar binnen gegooid.

Op 4 januari hervatte Jacobs zijn werk. In een vraaggesprek met deze krant zei hij toen dat hij zich „voor 90 procent” weer veilig voelde. „Het laatste stukje, en dat geldt ook voor mijn gezin, kan alleen terugkomen door weer aan het werk te gaan. Anders niet.” Aan aftreden dacht hij niet: „Integendeel. Mijn vrouw en ik hadden het al over een mogelijk pensioen, maar nu is helemaal duidelijk dat ik daar niet aan toe ben. Ik heb veel om voor te vechten in Helmond.”

De beveiligingsunit die ruim een maand in zijn voortuin had gestaan, verdween. Net als zijn persoonsbeveiligers. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie meldde indertijd dat „er signalen waren waaruit geconcludeerd kon worden dat de dreiging verdwenen was”.

Nu zegt het OM dat „er geen enkele reden is te twijfelen aan de veiligheid van de burgemeester op dat moment”. Maar: „Het onderzoek naar die eerste bedreigingen is gewoon doorgegaan. En nu zijn er nieuwe aanwijzingen waaruit blijkt dat de burgemeester opnieuw in gevaar verkeert.”

Volgens de gemeente is de burgemeester „normaal in functie” en zal hij „op gebruikelijk wijze, zijn werkzaamheden afstemmen” met de locoburgemeester.