Harde kern Ajax wordt steeds crimineler

Van der Laan legt vandaag voor het eerst tien hooligans een groepsverbod op.

Hoog nodig: „Er komt een steeds hardere kern, die steeds grovere dingen doet.”

Langs de ringweg A10 in Amsterdam laten Ajaxsupporters graffiti achter, vaak met de toevoeging 'CBS' (Can't Be Stopped of Criminal Bombing Squad). Foto Bram Budel Nederland, Amsterdam, 23/25-07-2010 AFCA (afkorting voor Amsterdam Football Club Ajax) tags gebruikt door supporters clubjes langs de ringweg A10 in Amsterdam zijn er in alle soorten en maten vaak met de toevoeging CBS (can't be stopped of criminal bombing squad). Voor verhaal over voetbalsupporters, er zijn ook losse beelden van graffiti, het supportershome en een kantoorpand aan de Hoogoorddreef. foto: Bram Budel Bram Budel

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gaat vandaag met het bestuur van voetbalclub Ajax praten over misdragingen van fanatieke supporters. „Er lijkt sprake te zijn van een intensieve graad van het onder druk zetten of zelfs van het bedreigen van Ajaxbestuurders”, zegt hij. „Daar moeten we natuurlijk helemaal niets van hebben.”

Van der Laan refereert aan de manier waarop hardekernsupporters jaren lang hun zin doordreven bij de voetbalclub. „Ik ben ervan geschrokken. Ik wil Ajax helpen. De bestuurders moet zich veilig voelen. Als er ook maar een begin van een dreiging is, moet dat direct worden gemeld aan de politie of aan mij.”

Het bestrijden van zich misdragende Ajax-supporters staat hoog op de agenda van Van der Laan. Hij was deze zomer nog maar net aangetreden als burgemeester toen hij de eerste sms’jes van de politie kreeg over de aankomst van supporters van een bezoekende club: „Zo van: ‘ze zijn nu onderweg’, ‘we zien nu de eerste bivakmutsen’. Ik dacht: wat is dit? Dit is een verkeerd toneelstuk.”

Het moet maar eens afgelopen zijn met de vechtpartijen en rellen rond de Europese thuiswedstrijden van Ajax, zegt Van der Laan. „Er is dat rare ritueel dat Ajaxsupporters voorafgaand aan die wedstrijden in de stad op zoek gaan naar Grieken of Oostenrijkers om die in elkaar te gaan rammen”, zegt Van der Laan. „Dat is dus volstrekt abnormaal.”

Hoe vaak dat gebeurt? „Eigenlijk altijd.”

Eind november arresteerde de Amsterdamse recherche enkele supporters op verdenking van drugshandel en lidmaatschap van een criminele organisatie (zie inzet). Vandaag legt de burgemeester tien fanatieke supporters een groepsverbod op tijdens thuiswedstrijden in Arena voor het eerst in Amsterdam sinds de ‘voetbalwet’ in het najaar van 2010 van kracht werd. De jongens moeten zich tijdens wedstrijden in de Arena van Ajax en het Nederlands elftal melden op het politiebureau en mogen niet met meer dan drie man in de binnenstad rondlopen.

Waarom deze tien?

„Dit zijn zeg maar de kolonels. Jongens die op straat meestal niet zelf een steen in de handen hebben, maar die anderen ertoe aanzetten.”

Volgen nog meer verboden?

„Ja. Dit is een pilot. Daar begin je niet mee om er dan vervolgens mee te stoppen. Uitgaande van een harde kern van ongeveer honderd fanatieke supporters, zou ik het mooi vinden als er op dit moment even zoveel mensen nerveus worden. Het is vrij veel werk om een goed dossier op te bouwen. De jongens zullen ongetwijfeld allemaal naar de rechter gaan en dan moet het verbod overeind blijven. We zoeken de kans op een nederlaag niet op.”

Hoe verloopt het politieonderzoek naar criminele activiteiten onder Ajaxsupporters?

„Daar kan ik niets over zeggen. Ik heb wel het beeld dat dit het topje is van de ijsberg. En dan is de ijsberg niet alleen Amsterdams. De politie heeft me laten zien dat in de harde kern van Ajax-supporters echte criminaliteit zit en dat die criminelen vriendjes zijn met vechtersbazen uit andere steden. Men vecht dus met rivaliserende voetbalclubs, maar werkt samen als het gaat om veel ernstiger zaken, bijvoorbeeld drugs! Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk.”

Hoe kan het dat iedereen al jaren weet van bedreigingen bij Ajax zonder dat er is tegen opgetreden?

„Daar wil ik nu met Ajax een goed gesprek over hebben. Ik wil de club helpen maar ik wil ook dat Ajax bepaalde verantwoordelijkheden neemt. Een van de maatregelen die ik met de politie heb besproken is: verscherpt toezicht van Ajax op het stadionvak van de harde kern. Je kunt denken aan een registratie met pasfoto’s om beter inzicht te krijgen in de vakken van de harde kern. Ik denk dat dit een eerste stap is op weg naar meer spreiding van de harde kern. Ik snap het psychologisch mechanisme wel achter het overleg van het Ajax-bestuur met de harde kern. Het is heel goed om streng te zijn tegen de boeven en boefjes en om tegelijkertijd te kijken of je positieve dingen bij supporters kan stimuleren. Maar die boeven kunnen daar misbruik van maken.”

Voetbalcriminaliteit lijkt bij de overheid lang geen prioriteit te hebben gehad?

„Je hoeft daar geen onderschatting in te zien. Er zijn soms andere prioriteiten. We komen van ver. De tijd van de hele grote voetbalrellen ligt goddank achter ons. Maar er is wel een verharding in de zin van crimineler. Er komt een steeds hardere kern, die steeds grovere dingen doet.”

In Engeland is het gelukt om de voetbalcriminaliteit terug te dringen. Waarom lukt het hier niet?

„Dat gaat ons ook lukken. Ik zie nu al steeds meer vaders en moeders met kinderen in het stadion. De harde kern supporters hebben te veel invloed. Maar wie het gaat winnen is duidelijk.”

    • Esther Rosenberg
    • Karel Berkhout