Franse journalist gedood in Tunis

EDITORIAL USE ONLY/NO SALES- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / EPA/ HO-CORENTIN FOHLEN" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS A picture taken on November 24, 2008 and released by European Press Agency on January 16, 2011 shows epa photographer Lucas Dolega on assignment in North Kivu, near the provincial capital of Goma, in the Democratic Republic of Congo. The Franco-German photographer was covering the Tunisian uprising for the european pressphoto agency epa when he was seriously injured on January 14, 2011 after police fired tear gas at thousands of demonstrators in Tunis. Lucas Mebrouk Dolega, 32, who has been working for the european pressphoto agency epa's office in Paris, France, since April 2006, was declared clinically dead by staff of the Rabta hospital in Tunis early morning 16 January 2011. AFP PHOTO EPA/HO-CORENTIN FOHLEN Lucas Dolega aan het werk in Congo, 2008. Foto AFP / EPA / Corentin Fohlen

In Tunesië is een Franse fotograaf van persbureau EPA omgekomen. De fotograaf deed verslag van de rellen in de hoofdstad Tunis.

Lucas Mebrouk von Zabiensky (32), die werkte onder de naam Lucas Dolega, raakte afgelopen vrijdag zwaargewond, op de laatste dag van het regime van Ben Ali. De Frans-Duitse fotograaf kreeg een traangasgranaat tegen zijn hoofd en raakte in coma. Dit meldt de familie van Dolega volgens persbureau Reuters.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken ziet Dolega’s dood als ‘opzettelijke moord’. De Fransen voegden daaraan toe dat er ‘geen enkele rechtvaardiging is voor disproportioneel geweld tegen demonstranten of journalisten.’ Het ministerie wil ‘alle omstandigheden rond zijn dood’ aan het licht brengen.

Dolega (derde van rechts) in 2008. Foto Reuters / Charles PlatiauDolega (derde van rechts) in 2008. Foto Reuters / Charles Platiau

In Tunesië is het de afgelopen weken chaotisch door protesten tegen de inmiddels gevluchtte president Ben Ali. Vandaag kondigde premier Ghannouchi dat het land een nieuwe regering van nationale eenheid heeft. Deze regering liet vandaag aan AP weten dat ze 78 doden hebben geteld, en van 94 gewonde burgers weten. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Friaa zijn er ook veiligheidstroepen omgekomen, maar hoeveel is niet gemeld. Volgens de regeringscijfers zijn er 85 politiestations beschadigd, 13 gemeentehuizen, 43 banken, 11 fabrieken en 66 winkels.

    • Peter van der Ploeg