Ex-PVV-kandidaat 'trok zichzelf terug'

Voormalig PVV-kandidaat Carlo de Bruin heeft zijn naam vrijwillig van de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen gehaald, zegt hij. PVV-Kamerlid Hero Brinkman verklaarde gisteren dat De Bruin er vanaf zou zijn gehaald omdat hij geen verklaring omtrent het gedrag kon overleggen en twee keer zou zijn aangehouden wegens rijden onder invloed. Eerder nog had Brinkman, ook lijsttrekker voor de regionale verkiezingen in Noord-Holland, gezegd dat De Bruin werk en politiek niet kon combineren.

De Bruin stelt nu dat hij zijn kandidatuur introk omdat de PVV moeite had met een project van zijn bedrijf om moslima’s te werven voor banen in de zorg. De Bruin had hiervoor subsidie aangevraagd. De PVV wilde dat project gebruiken voor haar kritiek op „multicultisubsidies”, zegt De Bruin, maar dat zinde hem niet, hij vond het juist een goede manier om de participatie van moslima’s op de arbeidsmarkt te vergroten. Volgens De Bruin is hij één keer aangehouden voor rijden onder invloed. Het probleem met de verklaring omtrent het gedrag wijt hij aan een procedurefout.

Brinkman weerspreekt dit. Volgens hem noemt De Bruin ten onrechte het project met moslima’s als oorzaak van de verwijdering. Brinkman heeft daarom besloten naar buiten te brengen wat „de werkelijke oorzaak” is: rijden onder invloed en geen verklaring van goed gedrag.

Eind vorig jaar ontstond ophef over het verleden van enkele PVV-Kamerleden. Daardoor besloot PVV-leider Geert Wilders zijn kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen beter te screenen. Het is voor het eerst dat de PVV aan de regionale verkiezingen meedoet.

In Flevoland is de nummer 11 voor de PVV van de lijst gehaald. Aanleiding was het nieuws in regionale media dat hij in 2000 was gearresteerd.