Ernstig ziek kind niet uitgezet

Screenshot RTV Oost
Screenshot RTV Oost

Abiram Papameswaran (8) krijgt de kans op „een rustige manier te overlijden”. Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel, CDA) besloot gisteren zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken, zodat het ernstig zieke jongetje niet wordt uitgezet naar Sri Lanka. Zijn moeder krijgt om humanitaire redenen een permanente verblijfsvergunning, zijn grootouders een visum om hun kleinzoon te bezoeken. Zij reizen nog deze week naar Nederland.

Abiram heeft een hersentumor. Volgens directeur Inge Bulters van de basisschool waarop hij zat, Het Palet in Almelo, heeft hij nog „een paar dagen tot enkele weken” te leven. Hij is bij een familielid thuis.

Half februari zou een beslissing worden genomen over de verblijfsstatus van de familie. Via media werd vrijdag bij minister Leers de ernst van de situatie bekend, waarop hij besloot zijn speciale bevoegdheid te gebruiken.

De advocaat van de familie, Marian van der Linden, is verbaasd dat het ministerie nu pas actie onderneemt. „In november 2010 bleek al dat er een kans van 95 procent was dat Abiram binnen drie jaar zou overlijden. Ik heb daar in twee brieven aan het ministerie en de rechtbank melding van gemaakt. Een medische verklaring ondersteunde die stelling.”

Volgens Immigratie en Asiel is een ongeneeslijke ziekte op zich geen reden iemand een verblijfsvergunning te geven. Een woordvoerder: „In Sri Lanka zijn even goede behandelmogelijkheden. Nu was de situatie echter zo kritiek dat we dit besluit hebben genomen.” Het ministerie noemt daarnaast drie redenen om de moeder te laten blijven: ze is alleenstaand, getraumatiseerd en heeft een ongeneeslijk ziek kind.

Leers gebruikte zijn discretionaire bevoegdheid pas drie of vier keer, zegt de woordvoerder.

Een andere uitzettingszaak waarin de minister snel moet beslissen is die van Sahar Hbrahimgel, een 14-jarig Afghaans meisje uit St. Annaparochie. Uiterlijk donderdag doet de rechter uitspraak in haar zaak. Leers wacht dat oordeel af voor hij zelf beslist.